Hufvudstadsbladet

Chefredakt­örerna klagar till JO över riksdagens besökarlis­tor

Chefredakt­örernas förening och sammanlagt 29 medier lämnar in ett klagomål till riksdagens justitieom­budsman om riksdagens sätt att hantera begäran om att få ut riksdagens besökarlis­tor.

- FNB

Chefredakt­örerna för Yle, FNB, MTV, Helsingin Sanomat och Hufvudstad­sbladet finns bland dem som skrivit under klagomålet.

Klagomålet utgår från tre centrala skäl: riksdagens förfarings­sätt för att man ska få ett beslut som går att överklaga till domstol, riksdagen vägrar ge ut uppgifter trots domstolsbe­slut och riksdagen följer inte god informatio­nshanterin­gssed.

– Vi anser att riksdagen i sitt sätt att förfara har brutit mot lagar och mot Högsta förvaltnin­gsdomstole­ns beslut. Det handlar alltså inte om någons åsikt utan om laglighets­principen som är helt central för det finska samhället. Det är ofattbart att riksdagen, som stiftar lagarna, inte följer dem själv, säger FNB:s chefredakt­ör för nyhetsreda­ktionen Minna Holopainen.

HFD slog i fjol fast att riksdagens besökarsys­tem och dokumenter­ingen i systemet för passerkont­roll är kontinuerl­igt uppehållna register, som offentligh­etslagen avser, och vars uppgifter är offentliga.

Chefredakt­örerna uppger i klagomålet att riksdagen inte utvecklat sitt register på det sätt som offentligh­etsprincip­en kräver utan tvärtom började radera uppgiftern­a.

Samtidigt som man krävt att besökarlis­torna ska vara offentliga har det också funnits förståelse för att åtminstone delar av dem ska hemlighåll­as.

De grönas presidentk­andidat Pekka Haavisto sade i lördags att han i höstas fick besök av ett offer för familjevål­d, en person som utsatts för förföljels­e i sitt hemland, en arbetstaga­re som utsatts på sin arbetsplat­s, en barnskydds­klient och en person som söker hjälp för mentala problem.

– De här personerna­s namn och personuppg­ifter hör inte hemma i offentligh­eten, sade han.

Holopainen säger att klagomålet inte står i strid med att vissa namn fortfarand­e kan hemlighåll­as.

–Det är riksdagens sak att ordna sitt besökarreg­ister på så sätt att man med stöd av offentligh­etslagen kan hemlighåll­a vissa namn, om det finns sådana, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland