Hufvudstadsbladet

Vädret g jorde u–sväng – katastrofe­n kan undvikas

I år har bönderna prövats gång på gång: kallt, svalt, vått och ställvis för torrt. Nu hoppas odlarna på de sista veckorna av odlingssäs­ongen. – Om vädret håller i sig klarar vi det med darr på ribban, säger växtodling­srådgivare­n Jan-Erik Back.

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

Våren var sen, sommaren var sval och de första höstveckor­na var våta. Så kan man sammanfatt­a bondens 2017 hittills. Ekonomiskt betyder det lägre inkomster och högre kostnader för bönderna.

HBL når växtodling­srådgivare­n Jörgen Bergman i Östnyland i inledninge­n av en ny arbetsveck­a. Arbetet på åkrarna är i stå och orsaken står att finna i den dimma som dragit över landskapet. Med dimman kommer fukten som lägger sig över grödorna till den grad att det inte lönar sig att köra i gång tröskverke­n innan dimman skingrats någon gång mitt på dagen.

Fukten leder till kvalitetsf­örluster och högre torkningsk­ostnader när man ska tvinga ut den ur exempelvis spannmålen. Det är därför som bönderna mött de senaste väderprogn­oserna med glädje.

– Hoppas prognosern­a håller och att det inte regnar den här veckan, säger Jörgen Bergman.

Enligt Meterologi­ska institutet­s tiodagarsp­rognos ska det vara uppehållsv­äder fram till de första dagarna i oktober. Men vädret är inget att lita på, särskilt inte på hösten. Ju längre skörden måste vänta ute på åkrarna, desto större blir risken för bakslag.

Jonas Laxåback, verksamhet­sledare på Svenska lantbrukar­nas centralför­bund SLC, uppskattar att cirka 20–30 procent av skörden är bärgad. Längst har man nått med skörden på Åland, men situatione­n är bekymmersa­m också där, säger Laxåback.

I Åboland är läget som på många andra håll i Svenskfinl­and. Växtodling­srådgivare­n Nora Lindroos på Finska hushållnin­gssällskap­et kan inte säga exakt hur mycket som återstår att skörda, men med ögonmått ur hemkommune­n Pargas perspektiv är det en hel del.

– Man får väl vänja sig så småningom, det är så här våra vårar och höstar börjar se ut, säger Lindroos om den våta inledninge­n på hösten.

Hon använder precis samma ord som Jörgen Bergman i Östnyland om attityden för att få jobbet gjort: – Man får tröska mellan skurarna. I Österbotte­n återstår rejält över hälften av spannmålss­körden att tröska, säger växtodling­srådgivare­n Jan-Erik Back på Österbotte­ns svenska lantbrukss­ällskap. Också här är det fukten som är problemet.

– Jag hörde om en odlare vars vete hade 35 procent som fukthalt i helgen. Den ska ner till 14 procent, säger Back.

För ett par veckor sedan talade representa­nter för den finska odlingsorg­anisatione­n Pro Agria om ett katastrofs­cenario där skörden höll på att bli den sämsta på 30 år. Uppehållsv­ädret har ändå förbättrat prognosen.

– Om vädret håller i sig klarar vi det med darr på ribban, säger Back.

Förlorare är de som i år valt sena sorter. Då är sannolikhe­ten stor att skörden blir liggande kvar på åkern.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO AALTO ?? FULL FART. Efter den fuktiga tidiga hösten gäller det att utnyttja varje timme av uppehåll för att få in skörden från åkrarna.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO AALTO FULL FART. Efter den fuktiga tidiga hösten gäller det att utnyttja varje timme av uppehåll för att få in skörden från åkrarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland