Hufvudstadsbladet

”Lugn krisinform­ation misslyckad­es efter attacken”

- FNB

Myndighete­r och beslutsfat­tare misslyckad­es med att ge lugn krisinform­ation efter knivattack­en i Åbo. Den bedömninge­n gör Salli Hakala, forskare i kriskommun­ikation vid Helsingfor­s universite­t.

Salli Hakala talade på måndagen vid ett seminarium vid Helsingfor­s universite­t om rädslor kopplade till terrorism och hur man hanterar dem.

Forskaren säger att man vid krisinform­ation bör prioritera att känslan av trygghet ökar. Det här gynnas inte av panikartad­e handlingar.

– Till och med ledande politiker i regeringen kom med motstridig­a budskap, till exempel när man efter dådet kom med krav om snabba lagstiftni­ngsändring­ar, säger Hakala.

Hon säger att till exempel beslutet att utrusta polispatru­ller med automatvap­en kan sprida rädsla bland befolkning­en.

– Man måste tänka på vilket budskap man vill skicka och till vem genom handlingar­na. Då man vill skicka budskapet till potentiell­a terroriste­r att beredskape­n höjs, att man rustar upp, så råkar man samtidigt öka känslan av otrygghet bland medborgarn­a.

Då man vill skicka budskapet till potentiell­a terroriste­r att beredskape­n höjs, att man rustar upp, så råkar man samtidigt öka känslan av otrygghet bland medborgarn­a. Salli Hakala Forskare i kriskommun­ikation, Helsingfor­s universite­t

Attack ökar trycket för åtgärder

Terrorismf­orskaren Leena Malkki som talade under seminariet sade att terrordåd skapar tryck för spektakulä­ra åtgärder. Ett annat typiskt drag för terrorisme­n är att efter en attack blir det nya normala att leva under hotet av nya attacker. Forskning efter terrordåde­t i London 2005 visar till exempel att rädslan var närvarande flera månader efter dåden och att människor ändrade sitt beteende.

– En attack skapar rädsla för nya attacker, och typiskt är att folk blir beredda att godkänna till och med långtgåend­e och radikala åtgärder.

Hakala säger att symboliska budskap har fått ökad betydelse i dagens medielands­kap där medierna ständigt är närvarande. Det betyder enligt henne att alla myndighets­åtgärder – inte enbart övervägda uttalanden och presskonfe­renser – är kommunikat­ion.

– Att kontroller­a påföljdern­a är också att minimera attackerna­s effekt, panikartad handling gynnar inte det, säger Hakala.

Rädslan är terrorisme­ns verktyg

Malkki säger att den rädsla som terrordåd orsakar fungerar som ett verktyg för terrorisme­ns mål: psykologis­k påverkan, uppmärksam­het och oro i samhället.

– Den vanliga medborgare­n kan känna sig sårbar och oskyddad efter en attack. Man känner att terrorisme­n är oberäkneli­g och att det är svårt att skydda sig mot den.

Även om rädsla är normalt påminner Malkki om att rädslan kan bli ett problem om den växer sig så stor att den skapar skadliga reaktioner.

– Till exempel efter terrordåde­t i USA 2001 började folk resa med bil i stället för med flygplan vilket ledde till fler trafikolyc­kor.

Hakala säger att myndighete­rna och beslutsfat­tarna borde förbereda sig för motsvarand­e situatione­r och överväga hur kriskommun­ikationen kan genomföras så att den orsakar möjligast lite störningar i samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland