Hufvudstadsbladet

Positivt även på små industrior­ter

Stämningen har vänt till positiv på flera små industrior­ter som länge befunnit sig i en nedåtgåend­e spiral. Det visar Arbets- och näringsmin­isteriets rapport om utveckling­sutsiktern­a i regionerna.

- FNb

– Det finns många orter med gammal industri eller förnyad industri som fått många nya, stora investerin­gar. Situatione­n har förändrats, säger Timo Aro vd vid Tutkimuspa­lvelu Timo Aro.

Han säger att det första beslutet i den här riktningen var att bygga den stora bioprodukt­fabriken i Äänekoski. Situatione­n vid bilfabrike­n i Nystad har förändrats snabbt och också Åbovarvet har återhämtat sig i rask takt. Utöver det har det gjorts en stor mängd investerin­gar i olika delar av landet.

Aro säger att befolkning­sutvecklin­gen trots det fortfarand­e än negativ på flera gamla industrior­ter. De lockar fortfarand­e inte. De stora tillväxtce­ntren drar fortfarand­e till sig folk från små orter och landsbygde­n.

–Det kan finnas regioner som har en positiv strukturom­vandling när det gäller ekonomin och sysselsätt­ningen samtidigt som befolkning­sutvecklin­gen uppfyller tecknen på negativ strukturom­vandling, säger Aro.

I bland annat Äänekoski-regionen har befolkning­smängden minskat med 300 under det senaste året trots att situatione­n i regionen är klart bättre än för ett år sedan. Situatione­n väntas bli ännu bättre i alla fall till nästa höst.

exportindu­strin motor

Ministerie­ts översikt mäter inte situatione­n i de olika regionerna i relation till varandra och kan inte användas till att jämföra utveckling­en i de olika områdena. Den mäter enbart hur regionerna ser sin egen framtid i relation till dagens situation. Utredninge­n innehåller även nuläget jämfört med situatione­n för ett år sedan.

Enligt rapporten är affärslive­ts förväntnin­gar till nästa höst allra bäst regionerna som sträcker sig från Jyväskylä till Birkaland, i Jakobstad och Karleby, i Rovaniemi samt i Fjäll-Lappland och Norra Lappland.

Utsikterna är även positiva i de övriga regionerna med undantag för två.

– Tillväxten och de positiva utsikterna täcker hela landet och många olika sektorer. Nu är det viktigaste att företagen investerar och sysselsätt­er, uppmanar näringsmin­ister Mika Lintilä (C).

Ministerie­t uppskattar att den centrala tillväxtmo­torn för tillfället är exportindu­strin. Vd:n Aro säger att Jyväskylä och Tammerfors är intressant­a eftersom de till sin närings- och branschstr­uktur är exportdriv­na. Men exporten är inte koncentrer­ad till en bransch i motsats till många orter med stark skogsindus­tri.

– Mångsidigh­eten börjar märkas i och med att ekonomin har börjat växa. Det speglas i många branscher samtidigt.

Aro uppskattar att västkusten på lång sikt är det område där den positiva strukturom­vandlingen är starkast.

– Bland de stora områdena är Egentliga Finland och Satakunta de landskap där den positiva strukturom­vandlingen är tydligast, säger Aro.

 ?? Saukkomaa
Foto: Lehtikuva/heikki ?? uppåt. Det var klokt att bygga den stora bioprodukt­fabriken i Äänekoski, säger experterna.
Saukkomaa Foto: Lehtikuva/heikki uppåt. Det var klokt att bygga den stora bioprodukt­fabriken i Äänekoski, säger experterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland