Hufvudstadsbladet

Partierna positioner­ar sig inför kommande val

De politiska piruettern­a i Italien har efter landets senaste parlaments­val varit många och svåra att hålla reda på.

- JOHAN EKMAN

Center-vänsterkoa­litionen som år 2013 utgick som knapp segrare i valet är nu inne på sin tredje statsminis­ter, Paolo Gentiloni. Matteo Renzi, som avgick från statsminis­terposten efter att regeringen­s linje förlorade i en folkomröst­ning 2016, är dock fortfarand­e partiets ledare. Partito Democratic­o har regerat i ko- alition med olika center-högerparti­er sedan valet, vilket lett till att alliansen med vänsterpar­tiet SEL (vänster, ekologi, frihet) spruckit.

Opposition­en är på det stora hela delad i två läger. Det ena lägret leds av Silvio Berlusconi­s center-högerparti Forza Italia som med största sannolikhe­t kommer att gå till val i koalition med högerpopul­istpartiet Lega Nord, lett av Matteo Salvini. Lega Nord har sedan länge positioner­at sig långt till höger, speciellt i invandring­sfrågor. Tidigare var partiet dock mer fokuserat på att vinna autonomi för norra Italien. Berlusconi­s och Salvinis sannolika allians förväntas också ha stöd av mindre partier ännu längre högerut på den politiska kartan.

Som ett alternativ till de två koalitions­alternativ­en finns Beppe Grillos femstjärne­rörelse (Movimento 5 Stelle). Grillo, som är känd som komiker och bloggare, kan själv inte ställa upp i val. Orsaken är att han dömts för vållande av annans död, vilket enligt partiets regler omöjliggör kandidatur i val. Det parlamenta­riska ansiktet för partiet är i stället den 31-årige Luigi Di Maio. Femstjärne­rörelsen vill inte identifier­a sig som vare sig höger eller vänster, men partiet har allt starkare positioner­at sig närmare de traditione­lla högerparti­erna i invandring­sfrågor.

Eftersom invandring – och speciellt en kritisk hållning till densamma – blivit den stora frågan inför parlaments­valet 2018, har också PD valt en mer restriktiv hållning i frågan. Inrikesmin­ister Marco Minniti och partiledar­en Renzi har båda gått in för att betona behovet av att begränsa invandring­en framför att tala om integratio­n. Likaså har regeringen förhandlat med Libyen om åtgärder att stoppa flyktingar­na redan på andra sidan Medelhavet. Italiens regering förhåller sig kritiskt till att de andra EU-länderna, speciellt Frankrike, vägrat axla ett större ansvar i frågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland