Hufvudstadsbladet

Nordkorea hotar skjuta ner flyg

Nordkoreas utrikesmin­ister Ri Yong Ho anklagar USA:s president Donald Trump för att ha förklarat krig mot hans land.

- FNB-AFP

USA – Trump påstod att vår ledning inte kommer att finnas kvar så mycket längre, sade Ri Yong Ho till reportrar i New York på måndagen.

–Han förklarade krig mot vårt land. Alla medlemslän­der och hela världen bör minnas att det var USA som först förklarade krig mot vårt land, säger Ri.

Enligt Ri förbehålle­r Nordkorea sig rätten att vidta motåtgärde­r.

–Eftersom USA förklarade krig mot vårt land, har vi all rätt att vidta motåtgärde­r som att skjuta ned amerikansk­a bombplan, också då de ännu inte kommit in i vårt luftrum vid gränsen, säger Ri.

Enligt honom kommer ”frågan om vem som kommer att finnas kvar att besvaras då”.

Efter att Ri talat i FN:s generalför­samling i lördags svarade Trump med att twittra att Ri och Nordkoreas ledare ”inte kommer att finnas kvar mycket längre” om de fortsätter med sin retorik.

”Hörde just Nordkoreas utrikesmin­ister tala i FN. Om han upprepar lille raketmanne­ns tankar kommer de inte finnas kvar mycket längre!” skev Trump på Twitter .

Ri hade då kallat Trump för ”en psykiskt störd person full av megalomani”.

Ordkriget mellan Nordkorea och USA blir bara värre, men experter har trots det tonat ned risken för en direkt konflikt mellan de två länderna.

Koreakrige­t 1950-53 avslutades med ett vapenstill­estånd den 27 juli 1953. Ett permanent fredsavtal har aldrig underteckn­ats.

 ?? SAMAD
FOTO: AFP/LEHTIKUVA/JEWEL ?? NERVER. Ri Yong Ho, utrikesmin­ister i Nordkorea, trappar upp ordkriget med den amerikansk­a presidente­n Donald Trump.
SAMAD FOTO: AFP/LEHTIKUVA/JEWEL NERVER. Ri Yong Ho, utrikesmin­ister i Nordkorea, trappar upp ordkriget med den amerikansk­a presidente­n Donald Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland