Hufvudstadsbladet

Tolvanen efter showen: OS? Varför inte

Ishockey Är han redan på väg mot OStruppen? Frågan ställs, Eeli Tolvanen svarar med hattrick. – Varför inte? Vi får se vad som händer. Landslaget är stort, säger Jokerits matchvinna­re.

- MATS AHLNäS mats.ahlnas@ksfmedia.fi

Lejonens förbundska­pten Lauri Marjamäki var på plats när Jokerit slog Vitjaz. Eeli Tolvanen passade på att ge Marjamäki en ny påminnelse om sin existens.

Jokerit vaknade efter en chockstart, vände, vann och förlängde sin segersvit till sju raka matcher. Tolvanen låg bakom det hela med ett hattrick.

– Hela vår kedja spelade bra. Det är alltid grunden. Jag fick lägen och den här gången satte jag dem, säger han.

Allt strålkasta­rljus föll på Tolvanen efter 52-segern. På frågorna om hur han ser på landslagsd­iskussione­rna svarar han diplomatis­kt, men ivern och viljan att hoppa på lejontåget är stor.

– Det är sjävklart att landslaget alltid intressera­r mig. Det är stort.

OS-aktuell? Det återstår att se, men det skulle förvåna om en frisk Tolvanen inte testas i någon av höstens landslagst­urneringar.

– Säsongen har bara börjat. Vi får se vad som händer. OS? Varför inte. Det gäller att fortsätta spela bra.

är väldigt smart

Sami Lepistö lär vara en av de givna OS-pjäserna. Han har tidigare sagt att Tolvanen borde vara aktuell för en resa till Sydkorea. Han är imponerad av artonåring­ens start i Jokerit.

– Han är väldigt smart. Det är kul att titta på honom, han har mycket självförtr­oende och har tålamod med pucken. Det är otroligt roligt att följa hans utveckling här, säger Lepistö till HBL. Ett hur stort vapen är han för Jokerit? – Vi har många spelare med skarpa bössor, men han är en stor hjälp för oss redan. Det är kul att det har startat så här bra. Det lär bli en bra säsong.

Efter säsongens andra hattrick – Tolvanen startade KHL-säsongen med att pricka in tre mål mot Dinamo Minsk – är jättelöfte­t Jokerits främste poängplock­are med 7+5 på elva duster.

– Det är väl ett helt okej saldo. Det flyter på hittills, men jag kunde ha gjort ännu fler mål.

Sov i starten

Mot Vitjaz öppnade Tolvanen målskyttet i början av den andra perioden. I den tredje perioden avgjorde yttern med att dunka in två handledssk­ott till.

– Det är alltid sjukt kul att vinna på hemmaplan. Hungern räcker till i det här laget. Det syns verkligen på isen, säger Tolvanen.

Jokerit tog säsongens nionde seger, den sjunde i följd. Efter mardrömsin­ledningen var det spel mot ett mål långa stunder.

– Vi sov i starten, men de hade inte mycket i de två sista perioderna. Vi dominerade och kom tillbaka. Det berättar en hel del om vårt lag, säger Lepistö. Hur mycket självförtr­oende har ni efter den här starten? – Det är klart att det stiger för varje seger. Vi spelar vårt spel och det fungerar, men vi har mer att plocka fram.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA ?? SäSONGENS ANDRA HATTRICK. Eeli Tolvanen har visat sig vara ett riktigt fynd för Jokerit efter att ha nätat sju gånger på elva matcher.
FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA SäSONGENS ANDRA HATTRICK. Eeli Tolvanen har visat sig vara ett riktigt fynd för Jokerit efter att ha nätat sju gånger på elva matcher.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland