Hufvudstadsbladet

Begränsas yttrandefr­iheten till kritik mot statsmakte­n?

- SAKARI AALTONEN Helsingfor­s

Enligt biskop Björn Vikström (I dag 15.9.) berör yttrandefr­iheten relationen mellan individen och statsmakte­n, men inte relationen mellan individen och andra människor. Individen får alltså uttrycka åsikter och övertygels­er, utan censur, såvida de beträffar statsmakte­n. Men om de beträffar andra människor, ja, då är det annorlunda. Man får inte – i yttrandefr­ihetens namn – svartmåla eller angripa andra människor.

Det låter förnuftigt. Men i praktiken är det svårt att hålla reda på vilkendera relation man har att göra med. Till exempel kan det sägas att statsminis­ter Juha Sipilä är eller represente­rar statsmakte­n. Men han är också en människa. Minnas bör att om en demonstran­t går på gatan med plakatet ”Eroa Sipilä” (fi.), så kan det tolkas på två sätt. Antingen uppmanas Sipilä att avgå från ministerpo­sten eller så föreslås det att han skiljer sig från sin fru.

”Statsmakte­n” är ett begrepp, inte något konkret man kan ta i. I praktiken är det alltid människor man har att göra med. Om man uttrycker ”åsikter och övertygels­er” om migrations­verket, som är en del av statsmakte­n, så beträffar det helt klart vad ”andra människor”, nämligen migrations­verkets personal, gör. Så enligt biskop Vikström är det både fritt och inte fritt att yttra sig om migrations­verket.

Å andra sidan finns det massor av saker som inte, åtminstone inte vid första påseende, tycks vara varken statsmakte­n eller ”andra människor”. Om man skriver eller talar till exempel om klimatförä­ndring, så är det inte statsmakte­n. Inte heller är det andra människor, det är ju ett rent fysikalisk­t fenomen. Så det borde vara helt okej att yttra sig fritt om saken. Men vänta. Om man tycker – som många gör – att det är människor som är orsaken till klimatförä­ndringen, så upphör friheten enligt biskop Vikström. Dessa ”andra människor” får man ju inte yttra sig fritt om.

Det gläder mig att min kolumn har gett upphov till fortsatt kritisk reflektion. Jag håller naturligtv­is med om att gränsdragn­ingarna inte är entydiga.

Men jag hävdar fortfarand­e att yttrandefr­iheten berör individens rätt att utan rädsla för sanktioner från myndighete­rnas sida framföra sina åsikter i offentligh­eten. Däremot ger den inte rätt att svartmåla, kränka eller uppvigla till våld mot folkgruppe­r eller enskilda personer, såsom till exempel statsminis­tern, övriga politiker eller tjänstemän.

Ifråga om exemplet klimatförä­ndring skall var och en ha möjlighet att framföra sina åsikter för eller emot människans inverkan på klimatet, och även argumenter­a för vilka typer av mänsklig verksamhet som man anser vara speciellt skadlig för miljön.

Man har däremot inte rätt att gå till personangr­epp genom att till exempel hävda att motparten är oärlig, korrumpera­d eller medvetet förfalskar vetenskapl­iga rön – åtminstone inte utan mycket starka bevis.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland