Hufvudstadsbladet

Var inte en del av bruset

om att man i huvudstads­regionen redan bor trängre än i många Västeurope­iska städer. Hur går det ihop med ett annars så glest bebott Finland?

- Dan Lolax Åbo underrätte­lser

Häromvecka­n hörde jag i bilradion ett inslag från Litauen, med anledning av den ryska militärövn­ingen Zapad.

En man som intervjuad­es sa nåt i stil med att han inte följer med nyheterna eftersom de är så negativa.

Jag vill leva i nuet i stället för att oroa mig, sa mannen.

Tidigare skulle jag ha sagt att såna uttalanden avslöjar en synnerlige­n dum inställnin­g.

Det finns inget likhetstec­ken mellan att oroa sig och att hålla sig informerad; inget som utesluter att man ”lever” och samtidigt följer med världens gång.

I viss mån är jag fortfarand­e av den åsikten, men inte lika otvetydigt.

Jag har hos mig själv noterat en nedslagenh­et inför den mediala massproduk­tionen.

När jag tidigare kände mig utmanad att ifrågasätt­a och debattera en nyhet, ett påstående eller ett allmänt fenomen, känner jag i dag en sorts frustratio­n – den sorten som föds av insikten att i stället för att bidra till insikt så är man troligen själv en del av problemet. Problemet är volymen. Det finns för mycket av allt, men främst av sådant som är oväsentlig­t – falska nyheter, åsikter och allmänt tyckande, debatter för debattens skull, fabricerad upprördhet.

Allt har en dagsländas livslängd och en guldfisks minne och kan upprepas följande dag. Innehållet kanske varierar – även om antalet variatione­r är begränsade – men ritualen är densamma.

Om seriösa nyhetsreda­ktioner konkurrera­r med det här är det lätt hänt att de kommer i steg med sådant som de aldrig borde syssla: kortsiktig­a lösningar på uppmärksam­hetsabstin­ensen.

När klicken uteblir tar man till perspektiv­lösa överdrifte­r, ni vet de som gör att allt är ett hot; att situatione­n aldrig varit värre; att folks kränkthet antingen är vattentäta bevis på övertramp eller så falska påstående – något mellanting finns inte – och att nån alltid är skyldig, alternativ­t ett helgon.

Bostadsbri­sten i Helsingfor­s löses inte genom att bygga mindre lägenheter. Finland har knappast intresse av att ge bort ännu mer av den nationella beslutsmak­ten till EU.

österbotte­ns tidning om att EU-kommission­ens ordförande JeanClaude Juncker i ett tal i förra veckan radade upp en mängd förslag om hur unionens verksamhet kunde centralise­ras.

 ?? FOTO.: ARKIVBILD/LEIF WECKSTRÖM ??
FOTO.: ARKIVBILD/LEIF WECKSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland