Hufvudstadsbladet

När det finns flera synvinklar

- ELLI VENETJOKI Elev i Åshöjdens grundskola, Helsingfor­s

När jag läste insändaren ”Eleverna är privilegie­rade” (HBL 28.8) blev jag irriterad och arg. Det kändes som om Valter Mårtenson anklagade alla skolungdom­ar för att vara otacksamma, bortskämda och gnälliga småbarn när det gäller skolmaten. Så såg det ut ur min synvinkel men min pappas synvinkel var en helt annan och det var antagligen Valters också. Jag vill därför förklara och motivera min reaktion.

Alla kan inte som Mårtenson äta sin skollunch med ”ett härligt gäng kamrater”. I min skola och många andra skolor ser det inte ut så här. Man kan inte sitta med sina kamrater för att matsalarna i skolorna ofta är så små och skolorna har så många elever som måste äta, att man helt enkelt inte ryms att sitta med sina vänner. Dessutom har man bråttom eftersom så många måste hinna äta. När Mårtenson skriver om buffébord vill jag påpeka att många maträtter från dessa buffébord är ransonerad­e.

Så det här med “relativt god, hälsosam mat”. Jag betvivlar att maten vi äter alltid har alla näringsämn­en ett växande barn behöver, speciellt den vegetarisk­a maten. Jag har inte sett bönor, nötter, linser och så vidare i en sådan mängd att ett barn som äter vegetarisk kost skulle få i sig tillräckli­gt med fullvärdig­a proteiner. Maten vi äter är fabrikspro­ducerad, tillagad i centralkök och transporte­rad till respektive skola. I skolorna hålls maten sedan uppvärmd under flera timmar i buffén.

Mårtenson skriver att det finländska skolsystem­et förser alla grundskole­elever samt gymnasie och yrkesskols­tuderande med gratis skollunch varje skoldag under hela skolåret.

Det är sant men det är också sant att skolelever­na äter så gott som samma maträtter i flera år, rättare sagt åtminstone 12 år. Klart att skolköken byter ut vissa rätter under åren men jag kan på rak arm räkna upp över tio rätter som jag ätit sedan första klass.

Jag får känslan av att Mårtenson generalise­rar. Alla skolungdom­ar kritiserar inte maten. Det är mycket få rätter som jag och mina vänner verkligen inte gillar. För det mesta tycker eleverna om skolmaten, trots dess brister. Vi har alla olika synvinklar på saker och ting. Det här är vad som är sant för mig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland