Hufvudstadsbladet

Var blev Finland självständ­igt?

- DANIEL SAARINEN historiker, Helsingfor­s

Den 6 december 1917 godkände Finlands riksdag senatens självständ­ighetsförk­laring – med rösterna 10088. I dag vet säkert varenda finländare vilket datum landet blev självständ­igt, men hur många minns var?

Det nuvarande, nyrenovera­de riksdagshu­set öppnades först år 1931. Åren 1911– 1931 samlades riksdagen i det så kallade Heimolahus­et på adressen Universite­tsgatan 5. Det vackra tornhuset i senjugends­til byggdes år 1910. Här valde riksdagen Friedrich Karl av Hessen till Finlands kung i oktober 1918 och senare stiftades både torpar och förbudslag­en i samma hus. Ja – och här röstade alltså riksdagen om Finlands självständ­ighet.

Hur minns då det självständ­iga Finland en av de viktigaste platserna i sin egen historia? Med en sliten minnestavl­a på vilken självständ­ighetsomrö­stningen inte ens nämns. Heimolahus­et revs år 1969 och på platsen finns numera ett inte lika vackert affärshus från år 1972. På den gamla minnesplat­tan som knappt märks då man passerar går att läsa, bara på finska: ”På den här platsen i Heimolahus­et samlades Finlands riksdag åren 1911–1930”.

Platsen för var det självständ­iga Finland grundades för etthundra år sedan förtjänar en värdig minnesplat­ta eller rentav ett monument! Den viktiga platsen borde minnas åtminstone på de inhemska språken och på engelska. Jag hoppas att Finlands riksdag och alla vi andra minns denna plats – platsen där Finland blev självständ­igt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland