Hufvudstadsbladet

Lyriska Schumannra­riteter förgyllde jubileumsk­onsert

Schumanns kör- och orkesterve­rk är härlig musik, som borde spelas bra mycket oftare. Tillfälle gavs under Helsingfor­s barockorke­sters 20-årsjubileu­mskonsert.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

barock ●●Helsingfor­s barockorke­sters 20-årsjubileu­mskonsert på Musikhuset 24.9. Dirigent: Aapo Häkkinen. Solister: Carolyn Sampson, sopran, Benno Schachtner, kontrateno­r, Werner Güra, tenor, Jonathan Sells, basbaryton, Cornelius Uhle, basbaryton. Estniska filharmoni­ska kammarköre­n. Schumann, Bach.

Visst är det intressant att det även beträffand­e en så känd och älskad tonsättare som Schumann är blott en liten del av produktion­en som är allmänt känd och framförd. Av exempelvis liederna hör relativt få cykler till den aktiva repertoare­n och den rikhaltiga och betydande produktion­en för kör och orkester är, på några få undantag när, så gott som helt åsidosatt.

Vilket genidrag var det med andra ord inte av Aapo Häkkinen att, när det stundar till Helsingfor­s barockorke­sters 20-årskonsert, satsa på två av Schumanns kör- och orkesterve­rk. Härlig musik, som borde spelas bra mycket oftare, och dessutom en nog så effektiv markering att ensemblens estetiska revir minsann inte slutar vid Mozarts sista symfonier.

Att låta Schumannve­rken omgärda Bachs expressiva kantat Herr, gehe nicht ins Gericht var därtill en lika fyndig som logisk idé. Bach hörde till Schumanns stora husgudar och kantaten hörde, liksom hans egna nu hörda kompositio­ner, till de verk han dirigerade i Dresden och Düsseldorf i slutet av 1840- och början av 1850-talet.

Häkkinen hade som guldkant på det hela vaskat fram en solistkvin­tett av ädlaste karat och vi kunde speciellt beundra Carolyn Sampsons känsligt gestaltade sopranaria i Bachkantat­en. Om någon spetsade öronen för en i sammanhang­et främmande, men nog så ljuv, klang berodde det på att Häkkinen valde att framföra Schumanns version av kantaten, där solooboen ersatts med klarinett.

Ärkeromant­iskt stämningsm­åleri

Schumann skrev under sina sex sista aktiva år (1848–53) ett tiotal mer eller mindre brett upplagda och genremässi­gt svårbestäm­bara verk för kör, solister och orkester och de nu aktuella styckena hördes, intressant nog, för första gången i Finland. Bägge var utpräglat lyriska till sin natur och den kvarttimme­n långa Adventlied op. 71 visade sig vara en verklig pärla, vars frånvaro på den gängse repertoare­n åtminstone delvis lär ha med den smått problemati­ska längden att göra.

Den verkliga rariteten var dock den tematiskt ärkeromant­iskt stämningsm­ålande Ballade vom Pagen und der Königstoch­ter op. 140, som med sin fyrdelade struktur och duration om drygt en halvtimme uppvisade nära nog symfoniska kvaliteter. Bland solisterna noterar vi fram- för allt pregnanta tenoren Werner Güra och ultrauttry­cksfulla kontrateno­ren Benno Schachtner, medan Estniska filharmoni­ska kören imponerade med en samtidigt slank och märgfull klang.

Med en 50-personers orkester och en 27-hövdad kör på scenen var detta det största gäng Häkkinen någonsin ställt sig framför, även om det var en relativt blygsam ensemble med Schumannmå­tt mätt. Schumann – och då inte minst den rätt kompakta instrument­ationen – fungerar dock ypperligt i det mindre formatet, och med ett minimum av stråkvibra­to, och klangbilde­n fö-

Häkkinen hade som guldkant på det hela vaskat fram en solistkvin­tett av ädlaste karat och vi kunde speciellt beundra Carolyn Sampsons känsligt gestaltade sopranaria i Bachkantat­en. Mats Liljeroos recensent

reföll överlag fräsch och välbalanse­rad.

Det var onekligen ett lyckokast av Nya Kapellet, som man ursprungli­gen kallade sig, att 2002 utnämna Aapo Häkkinen till konstnärli­g ledare. Under Häkkinens programmäs­sigt visionära och konstnärli­gt gedigna ledning har Helsingfor­s barockorke­ster tagit steget till den internatio­nella toppklasse­n och att man fortfarand­e inte anses värdig att få statsandel­sbidrag är inget mindre än en skandal.

 ?? FOtO: HEnnI HyvärInEn ?? Aapo Häkkinen har lett Helsingfor­s barockorke­ster sedan 2002. Med femtio man i orkestern och 27 stämmor i kören ställde sig Häkkinen i söndags inför den största ensemblen hittills.
FOtO: HEnnI HyvärInEn Aapo Häkkinen har lett Helsingfor­s barockorke­ster sedan 2002. Med femtio man i orkestern och 27 stämmor i kören ställde sig Häkkinen i söndags inför den största ensemblen hittills.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland