Hufvudstadsbladet

En minimalist­isk anatomisk teater

Hur muskler skakar. Hur leder böjer sig. Hur hud skrynklar sig. Liisa Pentti +Co går med dansverket the Body tillbaka till grunden för danskonste­n: kroppen och dess rörelser.

- VILHELMINA ÖHMAN kultur@hbl.fi

●●Liisa Pentti +Co: the Body Koncept och regi: Liisa Pentti. Koreografi och dans: Bo Madvig (DK), Liisa Pentti. Ljusdesign: Meri Ekola. Ljuddesign: Jouni tauriainen. Kostymdesi­gn: tua Helve. Producent: Inari Pesonen, Outi Järvinen. Produktion: Liisa Pentti +Co. Cirko 22.9.2017. ■ Liisa Pentti är en av förgrundsg­estalterna på den finska moderna, eller kanske hellre den postmodern­a, dansscenen. Hon har gjort tiotals produktion­er med kompaniet Liisa Pentti +Co, är en av grundarna av Zodiak – Centret för modern dans, var Zodiaks huskoreogr­af 2007–2009 och firade 30-årsjubileu­m som danskonstn­är i fjol.

När man stiger in i rummet på Cirko känns det nästan som om man stiger in i en anatomisk teater på 1800-talet. Det enda som finns på scenen är en upplyst kropp på golvet. Britsen är borta, läkarna är borta, men kroppen och viljan att förstå den finns kvar. En del av publiken ställer sig runt dansaren, Liisa Pentti själv, för att bättre kunna observera rörelserna.

Dansaren förflyttar sig till en kolonn och poserar som en staty. Vem är subjekt och vem är objekt? Vad ser vi när vi tittar på en kropp?

Hur ett ögonlock fladdrar, hur en vadmuskel spänner sig, hur en tå rullar ihop sig. Pentti och Bo Madvig låter de små rörelserna bära föreställn­ingen och uppmanar publiken att observera hur musklerna, nervimpuls­erna och huden egentligen beter sig. De har med the Body skalat av allt högljutt och voluminöst och gått tillbaka till grunden av danskonste­n: kroppen och dess rörelser. Det är minimalist­iskt och fängslande. Och nästan erotiskt.

Ljuden och ljusen av Meri Ekola och Jouni Tauriainen motsvarar konceptets minimalism och flyter ihop med verket. Kostymdesi­gnen av Tua Helve likaså. Glittret i dräkterna framhäver dansarnas rörelser och dräkterna blir nästan organiska. Sömmarna ser ut som ryggrad och blodkärl och reflexione­rna i tyget blir som små nervimpuls­er över dansarnas torso.

The Body består av två delar. I den andra delen dansar Pentti och Madvig till Tjajkovski­js violinkons­ert i d-dur från 1878 och utforskar fingrarnas, händernas och armarnas rörelser. Men för mig blir det ganska ointressan­t. Jag skulle gärna ha sett att koreografe­rna hade slopat pausen och dragit ut på den första delen, för det var där det brände till.

Liisa Pentti +Co visar med the Body att kroppens små rörelser kan bära en hel föreställn­ing och att det minimalist­iska och lågmälda kan vara långt mera intressant än det sensatione­lla och högljudda.

The Body visas fram till den 29.9 på Cirko.

 ?? TIrrOnEn
FOtO: UUPI ?? Små rörelser bär upp verket the Body.
TIrrOnEn FOtO: UUPI Små rörelser bär upp verket the Body.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland