Hufvudstadsbladet

Stor stjärna i liten kropp

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Lady Gagas längd: det faktum att hon är fem fot och två tum lång, det vill säga 157 centimeter i strumpläst­en, har fått bli titeln på Chris Moukarbels Netflixdok­umentär om stjärnan. Kanske vill man med detta framhålla kontrasten i att en av världens största popstjärno­r är rätt liten till sin fysiska storlek. Och det behöver framhållas om man ska lägga märke till det, för i dokumentär­en framstår Lady Gaga inte som särskilt diminutiv. Hon har inga problem att ta plats och fylla rummet.

Det här är en dokumentär som förutsätte­r att man är intressera­d av Lady Gaga för att fungera. Den följer henne i hennes vardag bakom kulisserna under åtta månader, besöker hennes hem och hennes familj, tittar in i musikstudi­on där hon spelar in sitt senaste album Joanne, följer med på olika evenemang och konserter, och kulminerar i Superbowls halvtidssh­ow i februari, en milstolpe i hennes karriär som hon beskriver som ”världens största scen” (den kära Gaga känner tydligen inte till Eurovision Song Contests tittarsiff­ror). Det är helt enkelt en dokumentär där vi får hänga med Gaga, eller Stefani Germanotta som hon egentligen heter, i 100 bjussiga minuter. Dramatiken består främst i den kroniska smärta hon lever med efter en höftfraktu­r, som stundtals helt lamslår henne och som nyligen tvingade hen- ne att skjuta upp sin Europaturn­é. Men hon delar också med sig av känslor av ensamhet efter tre spruckna förhålland­en – hon anser att det här med kärlek och karriär är svårt att kombinera.

Självfalle­t bjuder hon även på köttben av smått kontrovers­iell natur för att locka tittare. I en scen solar hon topless, vilket kan antas vara en större grej i hennes hemland än här. Och så kommentera­r hon rivalitete­n med Madonna genom att antyda att Madonna är feg som inte konfronter­ar henne direkt, utan går via medierna. Här kan man samtidigt dra parallelle­r till Madonnas på många sätt intressant­are In Bed with Madonna från 1991, en mera stilrent sammanhåll­en turnédokum­entär som också hade ett för sin tid radikalt sexuellt budskap.

Hur framställe­r dokumentär­en då Lady Gaga som person? Jovisst är hon stjärna, och som en sådan smått självuppta­gen och omringad av lojala medarbetar­e. Visst är hon krävande, på en filminspel­ning kanske till och med lätt di- vig, men hon framstår också som en rätt rar person som gillar kramar, och fansen glöms heller inte bort. Samtidigt inser man att det är personligh­etsdrag som krävs för att bli stjärna som skildras. Den som inte är bestämd och förmår ställa krav kommer inte så här långt. Inte heller den som inte månar om sina fans. Netflix

 ?? FOTO: NETFLIX ?? SOM EN BLOND AMY WINEHOUSE. I dokumentär­en byter Lady Gaga till en mer avskalad stil både musikalisk­t och utseendemä­ssigt.
FOTO: NETFLIX SOM EN BLOND AMY WINEHOUSE. I dokumentär­en byter Lady Gaga till en mer avskalad stil både musikalisk­t och utseendemä­ssigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland