Hufvudstadsbladet

Skolmat på sparlåga

-

Ska skolmat lagas i centralkök eller närmare eleverna?

– Skolmaten påverkar elevernas betyg, om de äter orkar de följa med lektionern­a, säger Maya Parkkinen (bilden), 14 år, i Jakobstad. Det händer att hon själv har svårt att äta skollunche­n och går hungrig efteråt.

Jakobstad har stängt mindre skolkök, staden vill att skolmaten ska lagas effektivt och billigt i centralkök. Kockarna lagar maten i förväg och kyler ner den, metoden kalllas cook and chill. Men många elever klagar på brister i smak och konsistens.

Malmö i Sverige har stängt de största centralkök­en och gått tillbaka till mindre skolkök. Staden har värvt restaurang­kockar som lagar mat av ekologiska råvaror.

– Maten kommer närmare våra gäster, smaken blir godare och texturen bättre när vi inte behöver hålla den varm länge, säger Federico Fagnani som ansvarar för maten vid flera skolrestau­ranger.

Houtskär har valt närproduce­rad skolmat och köket lagar maten från grunden. Priset för råvarorna blir 80 cent, medan de kostar 90 cent per elev i Jakobstad och 1 euro i Malmö.

Annvi Gardberg går igenom ingrediens­erna i skolmaten i många olika kommuner i Finland. Matsedlarn­a innehåller många halvfabrik­at och tillsatser, och här ingår både palmolja och fosfater i kött och smältost. YLE Yle Fem 19.00, repris onsdag 11.30

 ?? FOTO: YLE ??
FOTO: YLE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland