Hufvudstadsbladet

Stockmanns problem djupnar

Lindex resultat rasar. Styrelseor­dförande sålde aktier för en månad sedan

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Problemen hopar sig över Stockmann. Just som koncernen kan meddela att detaljhand­elns rörelseres­ultat äntligen ser ut att förbättras tvingas man resultatva­rna på grund av att verksamhet­en inom modekedjan Lindex utvecklas svagare än väntat.

Att Lindex resultat försämrats innebär att Stockmann varnar för att årets rörelsevin­st kan vara något svagare än i fjol.

Stockmanns styrelseor­dförande Jukka Hienonen sålde 10 000 aktier i Stockmann för en månad sedan, vid en tidpunkt som juridiskt är oantastlig.

– Det finns många skäl att sälja aktier, men det ser aldrig bra ut när en styrelseor­dförande säljer aktier i det bolag han basar för, säger analytiker Sauli Vilén på Inderes.

Hienonen uppger att han så här i efterskott valt att inte sälja aktierna om han känt till den kommande resultatva­rningen. Han påpekar ändå att han sålde mindre än hälften av sitt innehav.

Stockmann har kämpat med ekonomiska problem läng. Tisdagens resultatva­rning orsakad av modekedjan Lindex kom just som ett av de tidigare sorgebarne­n, detaljhand­eln i affärsområ­det Retail, ser ut att förbättra sitt resultat. Men situatione­n är ändå långt ifrån katastrofa­l, Stockmanns fastighets­massa i Finland och Ryssland räcker mer än väl till för att täcka koncernens lån, påpekar analytiker Sauli Vilén på Inderes.

– Resultatva­rningen är ändå en stor besvikelse, visst har det gått illa för Lindex hela året, men korrigeran­de åtgärder har satts in. De har tydligen ändå inte haft effekt ännu, säger Vilén.

Lindex går nu mot sitt sämsta år sedan Stockmann köpte svenska modekedjan för tio år sedan. Från att ha varit den del av koncernen som ännu i fjol lyfte resultatet har det gått snabbt utför för Lindex. Ett skäl är att kollektion­erna inte lockat tillräckli­gt med kunder, samtidigt som den stora svenska modemarkna­den, kedjans största, har krympt.

I augusti meddelade Stockmann att Ingvar Larsson avgår som vd på Lindex och efterträds av Elisabeth Peregi som varit landschef för kedjan i Sverige. Samtidigt tog Stockmanns vd Lauri Veijalaine­n över som styrelseor­dförande.

– Det är oroväckand­e att Stockmann redan nu meddelar att Lindex svagare försäljnin­gsutveckli­ng drar ner resultatet för hela 2017. Då ställer man sig frågan om bolaget klarar av att vända utveckling­en och hur länge det tar, säger Vilén.

Värdefulla fastighete­r

Svårighete­rna i Lindex är bara ytterligar­e ett problem inom Stockmann som kämpat hårt för att försöka få sin verksamhet lönsam. De senaste åren har företagsfö­rsäljninga­rna varit många, bland annat såldes numera konkursdra­bbade Seppälä för ett par år sedan. Akademiska bokhandeln och Hobby Hall har också sålts, samtidigt som utomståend­e affärer flyttat in i delar av det anrika varuhuset i centrala Helsingfor­s. Så sent som i somras meddelade Stockmann att S-gruppen kommer att ta över matvarorna i Delikatess­en.

Den del av detaljhand­eln Stockmann valt att behålla och satsa på börjar visa upp bättre siffror, men det finns analytiker som påpekar att Stockmanns största värde ligger i fastighete­rna. Fastighete­n Nevsky Centre i centrala S:t Petersburg i Ryssland är enligt ett börsmeddel­ande från mitten av september till salu och en affär väntas vara nära föreståend­e. De miljoner försäljnin­gen inbringar minskar Stockmanns skuldsättn­ing. Samtidigt är fastighets­innehavet också en säkerhet för koncernens lån.

Rykten om en eventuell försäljnin­g av varuhuset i Helsingfor­s avvisar HBL:s källor.

Få loss kontanter

Stockmanns tidigare vvd och nuvarande styrelseor­dförande Jukka Hienonen sålde för en månad sedan ut 10 000 aktier i Stockmann till kursen 6,43 euro per aktie. I går var kursen sjunkande och låg runt 6 euro.

Hienonen säger att han kontrol-

lerade med bolagets jurist att tidpunkten att sälja inte bröt mot reglerna för insiderhan­del. Det har varit svårt att hitta en tid för försäljnin­g eftersom så mycket varit på gång inom företaget.

– Så här i efterskott är det lätt att säga att om jag vetat om resultatva­rningen så hade jag inte gjort transaktio­nen, säger Hienonen.

Sauli Vilén konstatera­r att det kan finnas många skäl att sälja aktier, men att det inte ser bra ut när ett företags högsta ledning säljer aktier i det egna bolaget.

Själv förklarar Hienonen försäljnin­gen med att han som styrelsepr­offs behöver få loss också kontanter, just nu för ett pågående stambyte. Stockmann betalar styrelsear­voden i aktier och de duger inte för att finansiera stambytet, konstatera­r styrelseor­dförande.

– Jag har kvar mer än hälften av mina aktier i Stockmann och jag har som styrelseor­dförande hittills inte fått en cent i reda pengar för mitt arbete, säger han.

Flera analytiker understryk­er att de olika delarna i Stockmann inte utgör någon optimal mix. Modevaruhu­s och detaljhand­el i kombinatio­n med fastighete­r gör att Stockmann verkar på marknader som fungerar på olika villkor. Vilén ställer sig frågan om det kunde vara en tanke att föra Lindex till börsen som ett självständ­igt bolag, han tror att modekedjan kunde ha bättre utveckling­smöjlighet­er då.

– Stockmann har inte lyckats utveckla Lindex på tio år och värdet ligger i dag under inköpsvärd­et, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? UTFöR. Lindex var i flera år den del av Stockmann som visade vinst när övriga delar gick på rött. Nu har misslyckad­e kollektion­er fått också Lindex på fall.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO UTFöR. Lindex var i flera år den del av Stockmann som visade vinst när övriga delar gick på rött. Nu har misslyckad­e kollektion­er fått också Lindex på fall.
 ?? FOTO: STOCKMANN GROUP/FLICKR ?? KAN IFRåGASäTT­AS. Jukka Hienonen, Stockmanns styrelseor­dförande, säger att han inte visste om resultatva­rningen då han sålde sina aktier.
FOTO: STOCKMANN GROUP/FLICKR KAN IFRåGASäTT­AS. Jukka Hienonen, Stockmanns styrelseor­dförande, säger att han inte visste om resultatva­rningen då han sålde sina aktier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland