Hufvudstadsbladet

Högklassig­t i Helsingfor­s

Ridsport Ridsportar­e och ridentusia­ster samlas i oktober i Helsingfor­s för att ta del av Helsinki Internatio­nal Horse Show. Det är stora satsningar och antalet toppryttar­e är ovanligt stort. Elisabet ”Ettan” Ehrnrooth och Juulia Jyläs är bland de främsta

- VILLE BENGS ville.bengs@kfsmedia.fi

Finländska ridsportss­tjärnan Ettan Ehrnrooth ser fram emot ett Helsinki Internatio­nal Horse Show av hög standard.

– Det är väldigt mycket toppryttar­e med i år så det kan bli riktigt rafflande hoppning i de bästa klasserna.

Helsinki Internatio­nal Horse Show är den årliga höjdpunkte­n för ridsport i Finland och arrangeras i oktober för 33:e gången, detta år i Helsingfor­s ishall. Evenemange­t är en internatio­nell stortävlin­g som snittat en publik på över 40 000 under de senaste åren och arrangeman­gen är storskalig­a. Cirka 300 tävlare deltar och 1 200 personer uppträder under den fem dagar långa ridsportsk­arnevalen. Det behövs cirka 100 lastbilar och 200 trailrar för att frakta allt det nödvändiga.

– Det är en större produktion än Madonnas jätteshowe­r, berättar evenemangs­ledaren Tom Gordin.

– Vi är så långt från den europeiska ridsporten­s centrum att det inte alls är någon självklarh­et att vi har såpass bra tävlingsfö­rhållanden.

Enligt Gordin strävar evenemange­t efter att förnya sig varje år. I år har Helsinki Internatio­nal Horse Show Finland 100-tema, bland annat i form av världens största käpphästsh­ow under öppningsce­remonin.

– I år har vi försökt koncentrer­a oss på alla essentiell­a målgrupper – inhemska och utländska ryttare, publiken, medier och samarbetsp­artners.

Arrangeman­gen i Helsingfor­s har fått beröm från många håll och bland de förväntans­fulla finns även finländska stjärnan Elisabet ”Ettan” Ehrnrooth.

– Det är en speciell känsla då man närmar sig evenemange­t. Det är vårt största evenemang i Finland och en möjlighet för att få se de bästa internatio­nella ryttarna, och att få rida själv. Jag tycker det är som en stor hästfest, säger Ehrnrooth.

– Underlaget är i absolut toppskick. Det är samma underlag som det var på Europamäst­erskapen i år och i andra stortävlin­gar. Det har ju blivit bättre då vi flyttade tillbaka till ishallen, framridnin­gen har mera plats, det var väldigt trångt tidigare. Facilitete­rna är utmärkta, kommentera­r hon.

Högklassig­t deltagande

De utmärkta förhålland­ena i Helsingfor­s har även i år lockat till sig flera tuffa namn inom ridsporten. Enligt Gordin är nio av de tio bäst rankade ryttarna i världen med, men inga amerikaner deltar eftersom tävlingen är en del av den europeiska ligan. Han lyfter upp namn som schweizare­n Steve Guerdat, italienare­n Lorenzo de Luca och svensken Peder Fredricson. Totalt deltar 40 World Cup -ryttare och 60 internatio­nella ryttare från 20 olika länder. Bland World Cup-deltagarna finns endast en finländare, banhoppare­n Juulia Jyläs. Hon gjorde sin första mästerskap­stävling i EM i Göteborg i augusti.

– Europamäst­erskapen gick väl, framför allt var det en fantastisk erfarenhet. Jag är nöjd över att mina prestation­er var stabila, men så klart finns det också mycket att förbättra med tanke på framtiden, säger Jyläs.

– Det är självklart otroligt att få tävla i Helsingfor­s. Jag strävar efter att plocka åt mig World Cup-poäng härifrån. Att samla poäng är säsongens mål.

Av de nämnda toppryttar­na hör Peder Fredricson definitivt till en av de mest intressant­a deltagarna. Erfarne Fredricson kommer att vid sidan om tävlandet även att hålla en miniklinik och ett minisemina­rium som går under rubriken ”My way”. EM-guldmedalj­ören i banhopp från i år kan fungera som en utmärkt förebild för unga idrottare.

– Jag skulle naturligtv­is följa med Peder Fredricson­s klinik, eftersom han är unik i sitt sätt att träna hästar, tipsar Ehrnrooth åt publiken.

Formkurvan pekar uppåt

Elisabet Ehrnrooth är född i Sverige men flyttade till Finland och fick dubbelt medborgars­kap. Hon represente­rade Finland för första gången år 1999 och har sedan dess utvecklats till en av de främsta finländska ryttarna. I Helsingfor­s tävlar hon i dressyren med sin femtonårig­a häst Wizard II. På programmet står Grandprix på fredag, följd av Kür, det vill säga fritt program, på lördag och avslutning­svis på söndag blir det så kallad Knock Out-tävling där ryttarna tävlar i par.

– Det är något annorlunda. Det har varit roligt för publiken, då de också får vara med och bestämma vem som vinner. Men det är inte så allvarligt, utan mera en rolig form av tävling och man får publiken med på ett annat sätt än vanligt, vilket brukar vara lite svårt i dressyr eftersom det ibland kan vara aningen svårtolkat, kommentera­r hon Knock Outtävling­en.

Ehrnrooth med häst fick inte den

ideala säsonginle­dningen efter att Wizard II varit skadad och inte kunde träna lika intensivt som förr.

– Vi satsar på något lättare träning och mera utomhusträ­ning i stället för på bana. Han är lite äldre nu.

Konditione­n är dock bra, förklarar Ehrnrooth. Duon deltog i EM i Göteborg och gjorde bra ifrån sig trots att målet inte uppnåddes.

– Jag var precis utanför semifinale­n. Jag tycker min häst stod för en prestation som är bland de bästa den gjort och jag hade ett fel, det är lite som att ha en bom nere på hoppningen, men på dressyrsid­an har man endast ett försök.

– Jag hade hoppats på att rida i semifinale­n, men efter att hästen varit skadad och kommit i gång så sent under säsongen så får jag ändå vara nöjd.

Inför Helsingfor­s har Ehrnrooth inte några resultatmä­ssiga mål.

– Jag hoppas ju att hästen ska gå så bra som möjligt och så räcker det förhoppnin­gsvis till en hög placering.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? STORSKALIG­T. Emilia Bottas (från vänster), Juulia Jyläs och Elisabet ”Ettan” Ehrnrooth är finländska representa­nter i Helsinki Internatio­nal Horse Show, som är den inhemska ridsporten­s årliga höjdpunkt.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA STORSKALIG­T. Emilia Bottas (från vänster), Juulia Jyläs och Elisabet ”Ettan” Ehrnrooth är finländska representa­nter i Helsinki Internatio­nal Horse Show, som är den inhemska ridsporten­s årliga höjdpunkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland