Hufvudstadsbladet

❞ På toppen av en högkonjunk­tur börjar man redan märka de faktorer som så småningom leder till en avmattning. Den färska regionrapp­orten visar några sådana signaler för Nylands del.

nyland och framför allt huvudstads­regionen är en stark tillväxtmo­tor. Men tecken på avmattning syns redan.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Under hela året har prognosins­tituten skruvat upp sina bedömninga­r av den ekonomiska tillväxten. Löntagarna­s forsknings­institut är mest optimistis­kt och tror att ekonomin växer med 3,6 procent i år.

Prognosern­a förutspår utveckling­en inom samhällsek­onomin som helhet.

Arbets- och näringsmin­isteriets rapport om läget i regionerna ger en konkretare bild av de ekonomiska utsikterna i olika delar av landet. Rapporten publiceras två gånger per år, den färskaste offentligg­jordes på måndagen.

Den visar att uppgången verkligen är landsomfat­tande, och att den ser ut att fortsätta. I ingen ekonomisk region ser tillväxten ut att mattas av. Också sysselsätt­ningen förbättras, arbets- och näringsbyr­åerna hade 54 000 färre arbetssöka­nde i augusti jämfört med läget för ett år sedan.

Industrior­ter som har fört en tynande tillvaro sedan pappersind­ustrin försvann håller på att leva upp tack vare de stora investerin­garna i skogsbaser­ad bioteknik och -energi. Det är goda nyheter för regeringen, bioteknike­n är en hörnsten i Finlands klimatpoli­tik. Nyland med huvudstads­regionen är en ekonomisk motor. Landskapet­s bruttonati­onalproduk­t mätt per invånare är 30 procent högre än i hela landet.

I Nyland finns en tredjedel av alla Finlands företag. Att Finland befinner sig i en konjunktur­topp visas av att företagens omsättning ökade med nästan 11 procent under årets första kvartal.

Ser man till alla branscher var företagens omsättning nu högre än under toppåren 2008 och 2012. Ungefär hälften av företagen tror dessutom att deras omsättning, orderstock och lönsamhet fortsätter att förbättras.

På toppen av en högkonjunk­tur börjar man redan märka de faktorer som så småningom leder till en avmattning.

Regionrapp­orten visar några sådana signaler för Nylands del.

Nästan 90 procent av industrier­na och byggföreta­gen i Nyland arbetar nu med full kapacitet. Men då de samtidigt tror att tillväxten håller i sig står de inför en flaskhals där produktion­en inte kan hålla jämn takt med efterfråga­n.

Investerin­gsgraden har varit låg under många år, och även om investerin­garna nu tar fart dröjer det innan den nya kapacitete­n kan tas i användning. Verkstadsi­ndustrin är en central del av Nylands näringsliv. Men under den långa lågkonjunk­turen minskade många globalt opererande företag sin verksamhet i Finland, och det är inte troligt att de tar hit den igen. Tillväxtpo­tentialen i den här sektorn är alltså inte lika stark som efter tidigare lågkonjunk­turer.

Också byggandet som länge har varit en stark tillväxtmo­tor kommer att mattas av nästa år.

Tillgången på arbetskraf­t kan också hämma tillväxten i Nyland. Mer än hälften av de små och medelstora företagen säger att tillgången på yrkeskunni­g arbetskraf­t försvårar möjlighete­rna att växa.

Nästan 40 procent av alla nya jobb i landet finns i Nyland. Just nu ligger tyngdpunkt­en på försäljnin­g, byggnadsar­bete, lagerarbet­e och logistik.

Här ser man ett av de allvarliga­ste strukturpr­oblemen i huvudstads­regionen, ångpannan i tillväxtlo­komotivet Nyland.

Det finns jobb, men höga bostadspri­ser och hög hyresnivå gör rekryterin­gen allt svårare. Det problemet tar flera konjunktur­cykler att lösa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland