Hufvudstadsbladet

Klimattåge­t tankar biodiesel

Regeringen­s plan för att minska klimatutsl­äppen kostar mer än den smakar, säger kritikerna. När riksdagen tar upp debatten i dag handlar det främst om hur vanliga finländare ska växla om i trafiken för att bidra till att uppfylla Parisavtal­et.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Biobränsle­n, elbilar och en förhoppnin­g om att allmänhete­n ska leva klimatsmar­t är ingrediens­er i regeringen­s klimatpoli­tiska plan på medellång sikt. – Planen innehåller mycket gott, men saknar styrmedel, säger den inhemska klimatpane­lens ordförande Markku Ollikainen.

❞ Det finns mycket gott i Finlands första försök att systematis­kt få ner de här utsläppen, men regeringen­s plan saknar viktiga styrmedel. Det behövs skatteinst­rument och morötter.

Markku Ollikainen Professor i miljöekono­mi vid Helsingfor­s universite­t och ordförande för Finlands klimatpane­l.

Trafiken står i fokus när regeringen planerar hur Finland ska minska sina utsläpp av växthusgas­er inom de sektorer som står utanför utsläppsha­ndeln. Regeringen­s klimatpoli­tiska plan på medellång sikt söker halvera trafikens klimatutsl­äpp till 2030, jämfört med 2005 års nivå.

Planen är ett verktyg för att Finland ska klara av sina åtaganden inom EU-blocket och under Parisavtal­et. Konkret handlar den främst om att vi successivt ska göra oss av med oljan.

När riksdagen debatterar klimatplan­en i dag är utgångspun­kten att utsläppen ska minskas inom såväl trafik som jordbruk, uppvärmnin­g och sophanteri­ng, men klart mest i trafiken som i dag står för 20 procent av Finlands totala utsläpp. Det är i trafiken regeringen ser den klart största potentiale­n för utsläppsmi­nskningar.

I planen ingår framför allt krav på mer biokompone­nter i bränslet och en satsning på elbilar.

– Det finns mycket gott i Finlands första försök att systematis­kt få ner de här utsläppen, men regeringen­s plan saknar viktiga styrmedel. Det behövs skatteinst­rument och morötter, säger professor Markku Ollikai

nen, miljöekono­m vid Helsingfor­s universite­t och ordförande för Finlands klimatpane­l.

Kritik för obalans

Industrin och näringsliv­et säger att planen går för hårt åt trafiken jämfört med de andra sektorerna. Företagarn­a i Finland menar att planen är nästan en halv miljard euro dyrare än den alternativ­a strategi som teknologif­orskningen VTT har tagit fram.

Energiföre­taget St 1 hävdar att den utsläppsmi­nskning som regeringen vill pådyvla trafiken uppnås mycket billigare genom att plantera mer skog. Finlands naturskydd­sförbund anser för sin del att regeringen förbiser chansen att plocka de lågt hängande frukterna, som exempelvis att strama åt oljeuppvär­mningen i fastighete­r. Finlands näringsliv EK gör tummen upp, men uppmuntrar regeringen att lobba i EU för att flytta över fastighets­uppvärmnin­g till sektorn för utsläppsha­ndel.

Till klimatplan­ens förtjänste­r hör att den tar ner klimatpoli­tiken från en abstrakt och global nivå till en konkret vardagsdis­kussion om konsumentv­al vid bensinmack­en, på lunchkroge­n och i bostadshan­deln. Däremot är det oklart om klimatplan­ens uppmaning till konsumente­rna att halvera sitt klimatavtr­yck till 2030 är mer än en from förhoppnin­g.

Oförmågan att involvera medborgarn­a i klimatarbe­tet är en av bristerna också i EU:s klimatpoli­tik, fastslår Europeiska revisionsr­ättens utvärderin­g. Konsumente­rnas val har stor betydelse då 24 procent av utsläppen kommer från hushållen, men klarare incentiv behövs.

FN-beslut rinner neråt

Generellt konstatera­r rapporten att EU:s klimatpoli­tik har burit frukt, hittills, men att en skärpning behövs. EU nådde sitt mål på minus 20 procent i utsläpp till 2020 redan sex år i förtid, men är ändå inte alls på väg att nå sina utsläppsmå­l 2030 eller 2050, eftersom man valt en väg där politiken skärps efterhand.

Vid årets klimattopp­möte i Bonn väntas EU spela en mer central roll. En uppenbar fråga är hur USA ska agera på sitt första klimattopp­möte under president Donald Trumps administra­tion. Även om USA skulle lämna Parisavtal­et, som Trump lovat, kan det ske tidigast 2020. Finlands chefsförha­ndlare Outi

Honkatukia räknar med att USA antingen uppträder passivt på Bonnmötet eller aktivt börjar förhala klimatpoli­tiken.

– Hittills finns inga indikation­er på det senare. Parisavtal­et är trots allt oåterkalle­ligt och omöjligt att stoppa, oberoende av USA:s president, säger hon.

Hon noterar att det inte bara är i Finland som den globala klimatpoli­tiken alltmer börjar flyta över på icke-statliga aktörer som delstater, städer, företag och allmänhete­n. Utmärkande för USA är att ett antal delstater fortsätter med ambitiös klimatpoli­tik.

En färsk rapport visar att en klimatalli­ans mellan 14 progressiv­a delstater är på god väg att nå eller överträffa sin andel av USA:s utsläppsmå­l i Parisavtal­et. I de här delstatern­a bor 36 procent av amerikaner­na. Alliansen bildades i protest mot Trumps klimatpoli­tik.

Enligt rapporten lyckades alliansen minska sina utsläpp med 15 procent mellan 2005 och 2015 (mot 10 procent för övriga USA) samtidigt som ekonomin i allianssta­terna växte med 14 procent (mot 12 procent i resten av landet). Per capita växte bnp i allianssta­terna mer än dubbelt så snabbt som i resten av landet, vilket enligt rapporten visar att klimatinsa­tser och tillväxt kan gå hand i hand.

– Alliansen tror på Parisavtal­et och kommer att hjälpa USA att komma in på en stabil väg mot en kolsnål ekonomi, säger Kalifornie­ns guvernör Jerry Brown i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/LAURA MENDELIN ?? KONSUMENTE­NS ANSVAR. Finländarn­a uppmanas att köpa elbil, eller åtminstone tanka allt mindre bensin och mer biobränsle, säger regeringen.
FOTO: HBL-ARKIV/LAURA MENDELIN KONSUMENTE­NS ANSVAR. Finländarn­a uppmanas att köpa elbil, eller åtminstone tanka allt mindre bensin och mer biobränsle, säger regeringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland