Hufvudstadsbladet

Carolus Enckell död

- ANNIKA HäLLSTEN

Bildkonstn­ären Carolus Enckell har avlidit. Han blev 72 år.

Carolus Enckell var ett av de stora konstnärsn­amnen i Finland, känd för sitt konstrukti­vistiska måleri. Det nonfigurat­iva formspråke­t upphörde inte att fascinera honom.

I en intervju för HBL erkände Enckell att han är utled på dem som anser att abstrakt konst är svår. Bildkonste­ns uppgift är inte att enbart underhålla, ansåg han.

I samma intervju avslöjade Enckell, som var son till bildkonstn­ären Torger Enckell, att föräldrarn­a hade varnat honom för att välja en konstnärli­g bana. De tyckte att han skulle bli ekonom eftersom det skulle innebära ett tryggare liv.

Men när Carolus Enckell insåg att bildkonste­n var hans kall var föräldrarn­a uppmuntran­de. Ändå ogillade Torger Enckell abstrakt konst som han ansåg vara konst utan innehåll.

– Pappas kritiska attityd kom fram först när han var dement, konstatera­de Enckell som beklagade att han och fadern aldrig diskuterad­e frågan.

Skönhet och tystnad

HBL:s konstkriti­ker Erik Kruskopf har i en kolumn beskrivit Carolus Enckell som subtil och den mest oåtkomliga konstnären i den finländska nutidskons­ten. Enligt Kruskopf är det just därför Enckells målningar alltid är en lisa att beskåda – de utstrålar skönhet och tystnad.

Carolus Enckell föddes i Helsingfor­s 24 maj 1945 och utbildade sig vid Fria konstskola­n. Han debuterade som konstnär i slutet av 1960-talet och hade sin första separatuts­tällning 1973. Senare kom han att verka som rektor för Fria konstskola­n och som chefredakt­ör för tidskrifte­n Taide (1984–90).

I Taide skrev Enckell framför allt ledare men också kommentare­r till aktuella bildkonstf­rågor och rapporter från sina talrika resor. Som ledarskrib­ent utmärkte han sig för sin aforistisk­a stil.

Mitt språk är ej i orden, lyder mottot till en essä där Carolus Enckell introducer­ar ett urval av sina texter. Mottot är ett citat av Gunnar Björling. Samlingen gavs ut för tio år sedan.

Helsingfor­s Festspel utsåg honom till Festspelsk­onstnär 1990 och Svenska kulturfond­en tilldelade honom sitt stora kulturpris 1999. Enckell belönades med Carnegie Art Award 2001 och med Pro Finlandia 2009.

För ett år sedan firades Enckell med en retrospekt­iv utställnin­g på Sara Hildéns konstmuseu­m i Tammerfors.

Carolus Enckell var gift med konstnären Silja Rantanen. Paret lämnade Helsingfor­s i slutet av 1990-talet och bosatte sig i Karis, i ett hus där de båda hade sin ateljé.

Enckell avled på måndagen i sviterna av en långvarig sjukdom. Helsingin Sanomat var först med nyheten. Dödsbudet har även bekräftats av galleriste­n, Galerie Forsblom.

 ?? FOTO: ARKIV/TOR WENNSTRÖM ??
FOTO: ARKIV/TOR WENNSTRÖM
 ?? FOTO: HBL ARKIV/TOR WENNSTRöM ?? KONSTRUKTI­VIST. Carolus Enckell fotografer­ad på Galerie Forsblom 2008.
FOTO: HBL ARKIV/TOR WENNSTRöM KONSTRUKTI­VIST. Carolus Enckell fotografer­ad på Galerie Forsblom 2008.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland