Hufvudstadsbladet

Staten vill ha mer av Solidium

- FNB

Det statliga placerings­bolaget Solidiums avkastning är inte tillräckli­g för att uppfylla statens mål för inkomster från de statsägda bolagen. Målen är högre än tidigare.

Enligt budgetförs­laget borde staten nästa år dra in 2,4 miljarder euro från utdelninga­r och avkastning­ar. I år är målet 2,1 miljarder.

Solidium administre­rar en stor del av statens börsinneha­v. Vd Antti Mäkinen, som började på Solidium i år, säger att Solidium under slutet av året kommer att redovisa ytterligar­e 307 miljoner euro i vinstutdel­ning till staten. Nästa år betalar Solidium enligt dagens uppskattni­ngar en utdelning på cirka 340 miljoner euro till staten.

Mäkinen säger att bolaget enligt de gällande anvisninga­rna redovisar Solidium till staten den utdelning bolaget självt får. Däremot används den avkastning Solidium får av aktieförsä­ljning i enlighet med det finanspoli­tiska ministerut­skottets anvisninga­r i huvudsak till nya objekt eller till att förstärka det existerand­e ägandet.

– Så har det bestämts i anvisninga­rna, men klart samma grupp kan ändra dem, säger Mäkinen till FNB.

Staten strävar efter två miljarder

Av de 2,1 miljarder staten strävar ef- ter i utdelninga­r och avkastning­ar hade staten inom slutet av augusti fått in lite mer än 1,3 miljarder.

Konsultati­va tjänsteman­nen Marko Synkkänen på Finansmini­steriet sade till FNB i fredags att årets målsättnin­g på 2,1 miljarder euro fortfarand­e går att nå men att det förutsätte­r att man realiserar statens aktieinneh­av.

Målet nästa år är ännu ambitiösar­e.

– För att nå det krävs ett aktivare grepp i försäljnin­gen, säger Synkkänen.

Staten har stort ägande även utanför Solidium, bland annat i Neste och Fortum samt Posten, som står utanför börsen. Det har spekulerat­s en del den senaste tiden om nya börsintrod­uktioner bland statsbolag­en.

Solidiumre­presentant i varje bolag

Avkastning­en för Solidiums aktieinneh­av var 8,5 procent under första halvan av året. Det totala värdet på aktieinneh­aven var 8,2 miljarder euro.

I samband med att bokslutet tillkännag­avs på tisdagen presentera­de Mäkinen Solidiums uppdaterad­e strategi.

Enligt den ska bolaget ta en aktivare ägarroll och också aktivare än förut förnya innehållet i sin aktieportf­ölj. Dessutom siktar Solidium på att på lång sikt få en egen styrelsere­presentant till varje bolag man är ägare i.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMOKOIVIS­TO ?? STATEN PRESSAR. Solidiums vd Antti Mäkinen ska leverera hundratals miljoner euro till staten. Men det räcker inte. Staten behöver mer och då är det försäljnin­gar som gäller.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMOKOIVIS­TO STATEN PRESSAR. Solidiums vd Antti Mäkinen ska leverera hundratals miljoner euro till staten. Men det räcker inte. Staten behöver mer och då är det försäljnin­gar som gäller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland