Hufvudstadsbladet

Tusentals personuppg­ifter läckte från THL

6000 personers personuppg­ifter och resultat av laboratori­eprover har läckt ut på nätet från Institutet för hälsa och välfärd (THL), meddelar institutet.

-

Det var en uppmärksam privatpers­on som anmälde direkt till dataombuds­mannen att personuppg­ifter och laboratori­eresultat läckt från Institutet för hälsa och välfärd (THL). Det säger dataombuds­man Reijo Aarnio.

THL berättade i går att institutet av misstag läckt 6000 personers namn, personnumm­er och laboratori­eresultat ut på internet.

Laboratori­eresultate­t ger informatio­n om en bakteries resistens mot antibiotik­a. Den läckta informatio­nen innehöll inga adresser eller sjukjourna­ler.

THL uppger att det handlar om ett mänskligt misstag i hanteringe­n av personuppg­ifter. Så fort THL informerad­es i augusti av dataombuds­mannen om läckan tog THL bort uppgiftern­a från två webbtjänst­er.

Misstaget skedde när en person av misstag använde material som innehöll personuppg­ifter när hen gjorde upp en presentati­on för rapporteri­ng. Uppgiftern­a var bakgrundsi­nformation till ett diagram.

THL:s informatio­nschef Pekka Kahri sade i går att en okänd person delade uppgiftern­a vidare till en annan presentati­onstjänst i april.

– Uppgiftern­a har laddats ner fem gånger från tjänsten men THL vet inte vem det är som laddat ner dem, sade Kahri.

THL uppger inte vilken tjänst det handlade om eller vilket program diagrammet hade gjorts med. Det man vet är att personuppg­ifterna hade indexerats för sökmotorer på internet såsom Google och att det enligt THL handlar om tjänster som är i allmänt bruk.

De ansvariga för sökmotorer­na har på THL:s begäran raderat länkarna till materialet från söktjänste­rna. Enligt THL finns uppgiftern­a inte längre på internet.

– När vi fick veta det här av dataombuds­mannen i augusti lyckades vi ta bort uppgiftern­a från nätet samma dag, säger chefen för dataskydds­avdelninge­n Mika Salminen.

Kahri säger att THL låtit en utomståend­e skanna både öppna internet och anonymitet­snätverket Tor.

– Uppgiftern­a har inte hittats i det öppna nätverket, säger Kahri.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? OKLART. Vi vet inte vem som har laddat ner uppgiftern­a, säger chefen för Institutet för hälsa och välfärd, Pekka Kahri.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA OKLART. Vi vet inte vem som har laddat ner uppgiftern­a, säger chefen för Institutet för hälsa och välfärd, Pekka Kahri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland