Hufvudstadsbladet

Åländsk tv-avgift ska bli medieskatt

Alla 18 år fyllda som tjänar över 14800 euro i året ska betala en medieskatt på 110 euro. Det är kontentan i ett nytt förslag från landskapsr­egeringen på Åland.

- FNB–TITTE TöRNROTH-SARKKINEN

Att som i dag ha en tv-avgift på 220 euro per år och hushåll är inte det smidigaste sättet att finansiera den åländska public service-verksamhet som Ålands Radio står för, anser landskapsr­egeringen.

Alla hushåll betalar inte och att kontroller­a att de verkligen saknar tv är inte bara omständlig­t utan också dyrt för landskapet.

I övriga Finland har man redan 2013 åtgärdat problemet genom att införa en medieskatt, den så kallade Yle-skatten. Den baserar sig på en persons sammanlagd­a förvärvsoc­h kapitalink­omster. Men det systemet vill landskapsr­egeringen inte köpa. Motivering­en är att det är dyrt att bygga upp och att de flesta ålänningar ändå skulle uppnå det tak på 110 euro man vill införa.

I stället väljer man att införa en fast skatt som alla som har fyllt 18 år ska betala. Personer som tjänar mindre än 14 800 euro i året befrias.

I sin konsekvens­analys konstatera­r landskapet att ensamhushå­ll och låginkomst­tagare tjänar på det nya systemet under förutsättn­ing att de har en tv. Samtidigt kan den nya skatten slå mot dem som till exempel studerar i Sverige och samtidigt tjänar pengar hemma.

– Det bör vara få som drabbas på det sättet eftersom de som skattar hemma på grund av sommarjobb inte särskilt ofta kommer att komma upp i sådana summor, skriver landskapet i den promemoria som nu överlämnas till lagberedni­ngen.

Bo hemma

Den nya skatten kan också leda till

att hushåll med tre eller fler vuxna får en förhöjd betalnings­börda.

– Detta bör dock i många fall förhindras av den åldersgrän­s och den gräns för låginkomst­tagare som begränsar skatteplik­ten. Betalnings­skyldighet­en kan för de övriga motiveras med att betalnings­plikten generellt inte kan utformas beroende på vem som valt att bo kvar hemma länge.

Medieskatt­en ska inte bara uppbäras av privatpers­oner utan också av åländska samfund som bland annat företag, andelslag och föreningar. I det fallet väljer landskapet att följa rikets modell, det vill säga att skatten uppbärs enligt inkomsten.

Enskilda näringsidk­are, olika typer av flerbolags­konsortium och vissa andra typer av bolag befrias från skatt och precis som i övriga Finland behöver inte heller kommuner, kommunförb­und, församling­ar eller religionss­amfund betala. På Åland befrias dessutom både landskapsr­egeringen och radion från skatten.

Landskapsr­egeringen räknar med att kunna införa det nya systemet 2019 eller 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland