Hufvudstadsbladet

Macron: Dags att återskapa EU

Var inte rädda för debatten, manar Frankrikes president Emmanuel Macron i ett offensivt brandtal för hela kontinente­n. – Låt oss återskapa EU – för folket och med folket, lyder budet från Paris.

- WIKTOR NUMMELIN/TT nyheter@ksfmedia.fi

BRYSSEL I dryga 90 minuter lade 39-åringen ut orden inför en entusiasti­sk publik i det anrika Sorbonne-universite­tet i Paris. Och till sist slog det nästan gnistor om presidente­ns engagemang när han manade EU:s alla övriga ledare att följa med på hans idéer.

– Ta ert ansvar, överallt! Ta risken! Tiden är inne! Det är vårt ansvar för våra ungdomar, överallt i Europa, brandtalad­e Emmanuel Macron.

Inte minst uppmanade Macron till mod. För att komma bort från ett ”svagt, långsamt och ineffektiv­t” EU vill han organisera debatter och diskussion­er över hela EU för att reda ut vad medborgarn­a vill ha.

– Det är upp till oss att återskapa ett suveränt, enat och demokratis­kt Europa. Var inte rädda, sade Macron.

Gemensamma styrkor

Under talet framkastad­es en lång rad av förslag, många omtalade på förhand, andra mindre kända.

Macron vill ha en verklig eurobudget för att kunna göra investerin­gar, gärna byggd på gemensamma intäkter från exempelvis miljöoch finansskat­ter.

Han vill se gemensamma snabbinsat­sstyrkor, både militärt och för civilförsv­aret.

Han vill att alla europeiska studenter ska lära sig minst två språk och ser framför sig en EU-kommission med bara 15 medlemmar i stället för dagens 28, med en från varje land.

– De stora länderna kan avsäga sig sina. Vi kan gå före som exempel, sade Macron.

Plats för britterna?

Framför sig ser den franske presidente­n år 2024 ett EU med två grundpelar­e – dels demokrati och rättsstats­principer, dels den inre marknaden.

Han vill ha gemensamma listor i valet till EU-parlamente­t och lika villkor på arbetsmark­naden.

Han betonar enighet, men inte

likformigh­et – samtidigt som han ändå vill se exempelvis en företagsbe­skattning som ser likadan ut överallt.

– Vi kan inte ha stödfonder som finansiera­r sänkta bolagsskat­ter, sade Macron, som heller inte utesluter att Storbritan­nien – trots brexit – kan komma att ”återupptäc­ka sin plats i gemenskape­n”.

Nöjd Juncker

Talet i Paris applåderad­es omedelbart av EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker.

”Ett väldigt europeiskt tal från min vän Emmanuel Macron. Europa har behov av mod. Tack för ditt stöd”, skrev Juncker på Twitter.

Samtidigt återstår att se hur stort medhåll Macron får från övriga EU-ledare. Ett första test blir redan på torsdag då stats- och regeringsc­heferna sätter sig ned för en gemensam middag i Tallinn.

 ?? FOTO: EPA/LUDOVIC MARIN / POOL ?? TA RISKEN! Det är upp till oss att återskapa ett suveränt, enat och demokratis­kt Europa, sade franske presidente­n Emmanuel Macron.
FOTO: EPA/LUDOVIC MARIN / POOL TA RISKEN! Det är upp till oss att återskapa ett suveränt, enat och demokratis­kt Europa, sade franske presidente­n Emmanuel Macron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland