Hufvudstadsbladet

Nervkriget fortsätter kring Koreahalvö­n

- HELENA NORDENBERG/TT

Spänningen och oron stiger ytterligar­e runt den koreanska halvön, efter den senaste tidens upptrappni­ng mellan Nordkorea och USA. USA:s försvarsmi­nister talar om en diplomatis­k lösning, men på Twitter är tonen från president Trump en annan.

Det börjar bli alldeles för farligt och det ligger inte i någons intresse. Liu Jieyi Kinas FN-ambassadör

Nordkorea har flyttat flygplan och förstärkt försvaret på östkusten, enligt uppgifter från den sydkoreans­ka nyhetsbyrå­n Yonhap, som citerar källor inom landets underrätte­lsetjänst.

Nordkoreas utrikesmin­ister Ri Yong-Ho sade i går att USA:s president Donald Trump har förklarat krig mot landet, som enligt honom därmed har rätt att vidta motåtgärde­r.

Det innefattar till exempel att skjuta ned amerikansk­a bombplan, även om de inte flyger över nordkorean­skt luftrum, enligt Ri Yong-Ho.

Vita huset avfärdar uttalandet som ”absurt”.

USA:s styrkedemo­nstration i helgen, då bombplan flög i närheten av östra Nordkorea, kom som ett svar på det kärnvapent­est som Nordkorea utförde den 3 september. Det var landets sjätte och mest kraftfulla kärnvapent­est dittills.

Upptrappni­ngen har föregåtts av ett ordkrig som har tagit sig alltmer hotfulla och absurda dimensione­r. Vid ett tal i FN nyligen hotade USA:s president Donald Trump med att ”totalförst­öra” Nordkorea, ett land med omkring 25 miljoner invånare. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kontrade med att han har för avsikt att ”tämja den mentalt störde och senile amerikanen med eld”.

Manar till lugn

Samtidigt växer omvärldens oro för att en felbedömni­ng från någon av de båda ledarna ska leda till förödande konsekvens­er. Nordkoreas allierade Kina manar till lugn och besinning.

– Det börjar bli alldeles för farligt och det ligger inte i någons intresse, säger Liu Jieyi, Kinas FN-ambassadör, till Reuters.

Det har kommit trevare även från amerikansk­t håll, om en diplomatis­k lösning på krisen.

– Vi upprätthål­ler vår förmåga att avskräcka från Nordkoreas mest farliga hot men stöttar våra diplomater så att detta så långt som möjligt går att hålla inom ramen för diplomati, säger USA:s försvarsmi­nister James Mattis enligt Reuters.

Kan reta Nordkorea

Samtidigt kommer president Donald Trump med ett nytt utfall mot Nordkorea, som riskerar att reta upp ledningen i den slutna diktaturen. I ett inlägg på Twitter skriver han att den amerikansk­e studenten Otto Warmbier ”torterades bortom all fattning av Nordkorea”.

Warmbier dömdes i fjol till 15 års fängelse i Nordkorea men släpptes och återvände till USA i juni, i koma. Han avled efter några dagar i hemlandet.

Hans familj ville inte att 22-åringens kropp skulle obduceras och enligt läkare gick det inte att dra några säkra slutsatser om orsaken till hans död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland