Hufvudstadsbladet

Förlösande HIFK-seger – Thorell och Rask hittade äntligen rätt

Ishockey HIFK tog säsongens andra seger när Ässät gästade Ishallen igår. Publiken bjöds inte på finlir men i HIFK:s fall är det förlåtet. Tre välbehövli­ga seriepoäng är huvudsaken.

- JESPER VON HERTZEN jesper.hertzen@ksfmedia.fi

Åtta matcher. Sju förluster, bara en seger. HIFK:s inledning på jubileumss­äsongen har varit allt annat än värdig en storklubb som opererar med en av ligans största budgeter och som – dessutom – firar 120 år i år. I gårdagens dust mot Ässät var siktet förstås inställt på att ta säsongens andra seger. Och det lyckades man med. HIFK besegrade Ässät med 4–1.

– Jag tycker att vi har ett av de bästa lagen i serien, och det har varit tungt att förlora många matcher med ett mål. Tycker ändå att vi i många matcher varit det bättre laget och spelat bra. Skönt att det lossnade nu, säger HIFK:s ytter Erik Thorell som hörde till de bättre mot Ässät med poängen 1+2.

Men när Björneborg­arna genom utmärkta svenska backen Maksim Matushkin gjorde öppningsmå­let en dryg minut innan första periodpau- sen var det nog många i den halvtomma Ishallen som tänkte: ska det gå så här igen? En förlust hade dessutom med facit på hand inneburit att HIFK tagit över den försmädlig­a jumboplats­en i tabellen.

Glada målskyttar

En titt på ligasäsong­ens resultat visar att HIFK inte har fallit på att man släppt in för många mål, utan att man gjort för få. Med det i minnet gav gårdagens match vissa hoppingiva­nde signaler.

Genast i början av andra perioden utjämnade HIFK med Joonas Rask som målskytt. Hans första fullträff för säsongen kunde inte ha kommit lägligare, och med tanke på hur han firade målet verkade han tycka att det var på tiden.

– Jag har haft många chanser men alltför mycket har gått förbi. Det är lättande att göra mål, de behövs. Den här gången studsade pucken rätt, säger Rask om situatione­n där han satte in sin egen returpuck.

Rasks fullträff var lika efterlängt­ad som välkommen, och det samma kan definitivt sägas om svenska målsprutan Erik Thorells första mål för HIFK. I fjol satte han in 24 fullträffa­r för TPS, i HIFK fick det första målet vänta på sig till match nummer nio när han styrde in Ryan O’Connors skott.

– Vi spelade i powerplay och jag stod framför mål och viftade med klubban. Skönt att lyckas. Tanken är att jag ska göra en del mål, och den vägen hjälpa la- get att vinna, säger Thorell.

– Jag känner att jag spelat bra men jag har bara inte lyckats få in pucken. Så länge man får chanser kommer nog målen, säger 25-åringen från hockeystad­en Karlstad (Färjestads BK).

Några minuter in på tredje perioden lyckades HIFK igen på powerplay, den här gången var det Ryan O’Connor som gjorde sitt första mål för säsongen. Förutom målvaktssp­elet fungerar powerplay hyfsat för de rödklädda. Dock måste man säga att Ässät gjorde det onödigt svårt för sig genom att plocka åt sig en hel del onödiga utvisninga­r. I slutet fastställd­e Teemu Eronen slutresult­atet 4–1 i tom bur – och tog i samma veva ett ännu starkare grepp om guldhjälme­n i egenskap av lagets effektivas­te spelare.

Trots segern har HIFK fortfarand­e en gordisk knut att lösa: spelet övertygar inte även om det inte är så dåligt som utdelninge­n har låtit påskina. Nu gäller det för den anrika klubben att börja förädla spelet till seriepoäng. Än finns det tid.

?? FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA ?? MåLSKYTT. HIFK:s Erik Thorell nätade för första gången denna säsong i matchen mot Ässät.