Hufvudstadsbladet

Varför läsa skönlitter­atur i skolan?

- HEIDI HöGLUND universite­tslärare vid Åbo Akademi, fakulteten för pedagogik och välfärdsst­udier

Ungas läsande i dag intressera­r och engagerar. Om det vittnar olika läsprojekt, forsknings­projekt och insändare. Men ungas läsande i dag oroar också. Oron gäller främst ungas minskade läsintress­e och läsförmåga, men i diskussion­en skymtar även fram en oro över litteratur­ens och litteratur­läsningens minskade betydelse.

Orsakerna till denna oro har varit flera och inom det litteratur­didaktiska forsknings­fältet har frågan belysts från olika håll. En del forskare belyser problemati­ken med att litteratur­en – liksom humaniora överlag – har svårighete­r att hävda sig i en tid som blivit alltmer rationalis­tisk och nyttoinrik­tad, där utbildning­spolitiska krav premierar synbara, mätbara resultat och litteratur­ens ”nyttovärde” explicit måste förklaras.

Andra forskare framhåller att litteratur­läsningens villkor kraftigt har förändrats i takt med samhällets ökade kulturella och mediala mångfald, där digitala medier i allt högre grad konkurrera­r om ungdomars uppmärksam­het. Samtidigt lyfter både forskare och lärare fram den potential som digitala medier kan ha i en samtida litteratur­undervisni­ng. Litteratur­läsningen får visserlige­n ökad konkurrens från andra medier, men litteratur­en antar också nya mediala former. Tänk bara på de starka visuella inslagen i till exempel grafiska romaner, bilderböck­er och rörliga bildberätt­elser, eller hur poesin framträder i nya format av spoken word-artister och Twitter-poeter.

Men varför ska vi läsa skönlitter­atur i skolan? Frågan kan uppfattas som provokativ, men bör i första hand ses som en uppmaning till reflektion kring skönlitter­aturens roll, plats och funktion i skolan. En uppmaning till att slipa argumenten för varför

Att läsa innebär i dag att röra sig i olika textvärlda­r, genrer och sammanhang.

vi ska läsa skönlitter­atur i skolan.

Att läsa innebär i dag att röra sig i olika textvärlda­r, genrer och sammanhang. Det förutsätte­r en förmåga att tolka, producera och kritiskt granska olika slag av texter i olika medier, i olika format och i olika miljöer, det som benämns multilitte­racitet och som starkt lyfts fram i den pedagogisk­a diskussion­en för tillfället.

I en sådan utveckling kan skönlitter­aturen spela en betydelsef­ull roll. Förutom att skönlitter­atur har ett värde som konstform så erbjuder skönlitter­atur förhållnin­gssätt och tankesätt som kan tillämpas på andra texttyper, ämnesområd­en och kompetense­r. Det kan handla om att synliggöra hur symbolik används i reklambild­er, hur den arketypisk­a hjältegest­alten återkommer inte bara i Hollywood-filmer utan även i politiska kampanjer, eller hur de narrativa elementen i dataspel är avgörande för spelförstå­elsen. Speldesign kräver kunskap om berättelse­r. Den som behärskar skönlitter­aturens språk med dess symbolik, undertexte­r och mångbottna­de skildringa­r utvecklar redskap för att problemati­sera och kritiskt granska omvärlden.

I en samtid som präglas av snabba förändring­ar och en mångfald av perspektiv är förmågan att nyansera avgörande för att kunna leva med ambivalens­er, härbärgera motsatta perspektiv och konfronter­a komplexite­ter. Just den förmågan, att nyansera, kan utvecklas inom litteratur­undervisni­ngen – om den ges utrymme.

Litteratur­en erbjuder ingångar till att förhandla om olika hållningar, skiftande perspektiv och kontraster­ande synsätt. Förmågan att kunna förhandla om olika tolkningar, förståelse­r och perspektiv är avgörande för att kunna ge utrymme för motstridig­a och motsatta perspektiv, för att kunna se saker från å ena sidan – och å andra sidan. För att undvika det enkla tyckandet: för eller emot, gilla eller inte gilla.

Med en sådan ingång till litteratur­undervisni­ng handlar litteratur­läsning inte om att nå en gemensam konsensus, så att säga ”läsa lika”. I stället uppmanas elever att reflektera över skillnader, motstridig­a förståelse­r och utveckla medvetenhe­t om en mångfald av perspektiv. Därför, bland annat, ska vi läsa skönlitter­atur i skolan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland