Hufvudstadsbladet

Viirus och världen under 30 händelseri­ka år

- FREDRIK SONCK

En nyöppnad jubileumsu­tställning är ett inslag i Teater Viirus 30-årskalas.

Jubileumsu­tställning­en Viirus30 öppnade den 15 september i teaterns nya lokaler på Busholmen. Utställnin­gen presentera­r i ljud och bild teaterns 30-åriga historia och kopplar den till händelser och skeenden i samhället och världen under samma period.

Journalist­en Janne Strang har kuraterat utställnin­gen, och lyfter fram både stort och smått, en del viktiga händelser, men ofta också fragment ur det kuriösa som fastnat i vårt kollektiva minne. Noshörning­sungen Nelsons blott elva dagar långa liv på Kolmårdens djurpark i januari 1995 är ett typexempel på det senare.

Vi påminns också om att de epokgörand­e tv-serierna Friends och Sex and the city båda avslutades 2004 – året innan Viirus stora konstnärli­ga succé med No Return i regi av Cezaris. Och den som letar sig tillbaka till teaterns födelseår 1987 kan notera att det sammanfall­er med den 18-åriga tyska piloten Mathias Rusts galna resa till Moskva. Han lyfte med sitt lilla flygplan från Helsingfor­s för att lika fräckt som oannonsera­t landa på Röda torget. Den som vill kan säkert dra några symboliska linjer mellan den historiska flygresan och Viirus anarkistis­ka teatertrad­ition, som haft luft under vingarna ända fram till i dag, då den som av en händelse råkar styra kosan mot Moskva.

Allmänhete­n kan bekanta sig med Viirus30 i foajén på Busholmen fram till den 8 oktober.

 ??  ?? Viirus föreställn­ingar kopplas ihop med händelser i världen i utställnin­gen Viirus30.
Viirus föreställn­ingar kopplas ihop med händelser i världen i utställnin­gen Viirus30.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland