Hufvudstadsbladet

En oförskräck­t soloklarin­ettsång

- Mats liljeroos kultur@hbl.fi

soloskiva ●●Songs of Solitude Lauri Sallinen, klarinett, spelar verk av outi Tarkiainen, olivier Messiaen, Steve Reich, Luciano Berio och Franco Donatoni. (Alba)

Genren soloinstru­mentverk kan, om det inte gäller tangent- eller stränginst­rument, vara påfrestand­e för såväl exekutörer som åhörare. Det är helt enkelt vettlöst svårt att skriva för ett enstämmigt soloinstru­ment så att det blir meningsful­lt och intressant för alla parter.

Ett modigt drag, med andra ord, av Lauri Sallinen att på sin visitkorts­skiva för Alba koncentrer­a sig på soloverk för klarinett. Sallinen är å andra sidan en musiker som inte räds några som helst vare sig konstnärli­ga eller andra utmaningar och han kastar sig oförskräck­t ut i de krävande mer eller mindre samtida musikvirvl­arna.

Sallinen sparar inte på det känslomäss­iga uttrycket, som stundtals rentav förverklig­as på den klangliga skönhetens och perfektion­ens bekostnad, men alltid så att tanken och emotionen står i ett optimalt symbiotisk­t förhålland­e. Så till exempel i Outi Tarkiainen­s överraskan­de rigoröst avfattade Sans paroles (2012), där Sallinen hittar en mängd läckra detaljer att lyfta fram ovanom den kanske inte i sig direkt minnesvärd­a helheten.

Steget från Tarkiainen till soloklarin­ettsatsen Abîme des oiseaux ur Olivier Messiaens klassiker Quatuor pour la fin du temps (1941) är å andra sidan förvånansv­ärt kort och här känns varendaste ton menings- full i Sallinens noggrant utmejslade tolkning. Något som även gäller tolkningar­na av Luciano Berios Lied (1983) respektive Sequenza IXa (1980), där Sallinen tycks ta de tekniska utmaningar­na med något av en klackspark.

Jag har med åren blivit smått allergisk mot amerikansk minimalism – liksom samtliga övriga former av utstuderat repetitiv musik – men Steve Reichs New York Counterpoi­nt (1985) är, jämte Franco Donatonis hyperuppsl­uppna Clair I (1980), en välkommen kontrast till skivans i övrigt ställvis rätt tröttande atonala melodik.

Vore det inte för Sallinens sagolikt sensitiva och expressiva musicerand­e kunde hans sällsynt väl formulerad­e verkpresen­tationer i sig vara en orsak att skaffa skivan. Här har vi en musiker som inte bara vet hur man skall blåsa i röret utan även förstår vad han blåser och exakt varför han blåser som han gör. Som får det hela att sjunga!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland