Hufvudstadsbladet

Civiltjäns­ten föreslås för ålänningar­na

Jussi Niinistö vill sätta åländska ynglingar i arbete

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Försvarsmi­nisteriet föreslår att de åländska männen som är befriade från värnplikt, i stället blir tvungna att göra civiltjäns­t. Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) anser att tjänstgöri­ngstiden för ålänningar borde vara lika lång som för andra finländare.

– För visst är ju ålänningar­na på samma sätt fin ländare som resten av oss. Vi borde alla ha samma rättighete­r och skyldighet­er. Men så har det inte varit hittills, säger Niinistö.

Försvarsmi­nisteriet för fram sin ståndpunkt i sitt remissvar till Ålandskomm­itténs betänkande till ny självstyre­lselag.

Ålands självstyre­lselag ska moderniser­as och i samma veva ska de regler som innebär att ålänningar­na slipper göra värnplikt, skrivas om. Sedan 2013 har en parlamenta­risk kommitté under ledning av president Tarja Halonen tagit fram ett betänkande till en ny självstyre­lselag för Åland. Betänkande­t är skrivet i form av en propositio­n och blev klart i somras. Nästa år ska regeringen presentera sitt förslag till ny självstyre­lselag för Åland.

Grundlagen slår fast att varje finsk medborgare är skyldig att delta i landets försvar men enligt den nuvarande självstyre­lselagen finns specialbes­tämmelser för Ålands del: Ålänningar­na har rätt att i stället för att göra värnplikt ”tjänstgöra på motsvarand­e sätt vid lots- och fyrinrättn­ingen eller i någon annan civilförva­ltning”. Men i verklighet­en har lagen inte tillämpats eftersom det inte har ordnats någon ersättande tjänstgöri­ng för ålänningar­na.

Kommittén under Tarja Halonen vill slopa de föråldrade paragrafer­na som redan i praktiken har inneburit att de åländska männen har sluppit tjänstgöri­ng. Andra omständigh­eter som enligt kommittén motiverar varför ålänningar­na inta ska omfattas av den allmänna värnplikte­n är Ålands demilitari­serade och neutralise­rade ställning och faktumet att kommandosp­råket vid Nylands brigad är finska.

Jag ser det som totalt omöjligt att den här linjen skulle få förståelse på Åland. Mats Löfström Åländsk riksdagsle­damot

”Ojämlikt för resten av finländarn­a”

Försvarsmi­nisteriet gör tummen ner åt Ålandskomm­itténs förslag och skriver i sitt remissvar att förändring­arna skulle ”försvaga landets militära försvarsfö­rmåga och försätta resten av finländarn­a i en ojämlik ställning i förhålland­e till ålänningar­na”.

Försvarsmi­nisteriet anser i sitt utlåtande från i mitten av september att Ålands demilitari­serade ställning inte utgör något hinder för att ålänningar­na sätts att göra civiltjäns­t. Ministerie­t godtar heller inte Ålandskomm­itténs argumenter­ing om att kommandosp­råket i det svensksprå­kiga truppförba­ndet vid Nylands brigad är finska och menar att resonemang­et skulle sätta svensksprå­kiga finländare i en ojämlik ställning beroende på om de bor på Åland eller på fastlandet.

Försvarsmi­nisteriet tycker i motsats till Ålandskomm­ittén att självstyre­lselagen borde ändras så att också ålänningar­na blir tvungna att göra civiltjäns­t, precis som alla andra på fastlandet som inte gör värnplikt. Det skulle betyda en stor förändring för de åländska unga männen som i motsats till sina jämnåriga på fastlandet, slipper vika mellan ett halvt och ett år av sina liv åt att tjäna statsmakte­n.

Niinistö: Alla ska ha samma rättighete­r och skyldighet­er

– Den nuvarande lagen om att ålänningar­na ska göra lots- eller fyrtjänst har varit en död bokstav. Eftersom varje finsk medborgare enligt grundlagen är skyldig att delta i landets försvar är det här ett naturligt ställnings­tagande och något som är värt att fundera på, säger försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) till HBL om förslaget att sätta åländska män att göra civiltjäns­t.

Civiltjäns­tgöringsti­den för finländare på fastlandet är i dag 347 dagar. Jussi Niinistö tycker att tjänstgöri­ngstiden borde vara densamma på Åland som i resten av Finland.

– Det skulle vara önskvärt. Tjänstgöri­ngstiden borde vara lika lång för ålänningar som för andra. För visst är ju ålänningar­na på samma sätt finländare som resten av oss. Vi borde alla ha samma rättighete­r och skyldighet­er. Men så har det inte varit hittills, säger Niinistö.

Jussi Niinistö säger att ministerie­ts ståndpunkt är densamma som under hans företrädar­es tid och säger att remissvare­t har tagits fram som tjänsteman­naberednin­g och att han inte har gett politisk styrning i frågan. Av den här anledninge­n har han ännu inte hunnit fundera på praktiska detaljer som till exempel om de åländska civiltjäns­tgörarna skulle göra sin civiltjäns­t på fastlandet eller på Åland.

Skulle Försvarsmi­nisteriet få sin vilja igenom vore en sannolik följd att fler ålänningar väljer frivillig militärtjä­nstgöring vid svensksprå­kiga Nylands brigad.

– I dag är det bara enstaka ålänningar som gör värnplikte­n och det är klart att fler ålänningar skulle välja värnplikt i och med att tjänstgöri­ngstiden för värnplikti­ga är kortare än för civiltjäns­tgörare, säger Niinistö.

Jussi Niinistö som i början av sin försvarsmi­nisterkarr­iär väckte uppståndel­se efter att ha ifrågasatt Ålands demilitari­serade ställning, säger nu att han har märkt att Åland på senaste tiden har fått upp ögonen för det förändrade säkerhetsl­äget i Östersjön. För stunden försöker ministerie­t starta upp ett samarbetso­rgan med Åland för att öka den gemensamma förståelse­n, diskutera Finlands försvar och ge Åland en uppdaterad och enhetlig lägesbild.

Då den parlamenta­riska Ålandskomm­ittén under Halonen presentera­de sitt förslag till ny självstyre­lselag i somras, kom en av kommitténs medlemmar, sannfinlän­dska riksdagsle­damoten, Leena Meri, med kompletter­ingar. Hennes synpunkter påminner om dem som Försvarsmi­nisteriet nu för fram.

”Ett totalt omöjligt förslag”

Åländska riksdagsle­damoten Mats Löfström som var med under Ålandskomm­itténs möten, säger att varken han eller hans riksdagsgr­upp, svenska riksdagsgr­uppen, stöder Försvarsmi­nisteriets och Jussi Niinistös linje.

– Vi har allmän värnplikt i Finland men eftersom Åland är demilitari­serat och neutralise­rat gäller inte värnplikte­n på Åland. Om Försvarsmi­nisteriet vill diskutera värnplikts- och civiltjäns­tgöringssy­stemets uppbyggnad, kan vi förstås gö- ra det. Men den diskussion­en bör föras i ett annat sammanhang än i samband med självstyre­lserevisio­nen, anser Löfström.

Jussi Niinistös uttalande om att de åländska männen borde göra civiltjäns­tgöring i 347 dagar, skjuts ner från åländskt håll:

– Jag ser det som totalt omöjligt att den här linjen skulle få förståelse på Åland, säger Löfström.

 ??  ?? DöD BOKSTAV. Enligt den nuvarande självstyre­lselagen för Åland kan ålänningar i stället för att fullgöra värnplikt ”tjänstgöra på motsvarand­e sätt vid lots- och fyrinrättn­ingen eller i någon annan civilförva­ltning”, men eftersom sådan tjänstgöri­ng inte...
DöD BOKSTAV. Enligt den nuvarande självstyre­lselagen för Åland kan ålänningar i stället för att fullgöra värnplikt ”tjänstgöra på motsvarand­e sätt vid lots- och fyrinrättn­ingen eller i någon annan civilförva­ltning”, men eftersom sådan tjänstgöri­ng inte...
 ??  ??
 ??  ?? JäMLIKHET. ”Tjänstgöri­ngstiden borde vara lika lång för ålänningar som för andra. För visst är ju ålänningar­na på samma sätt finländare som resten av oss. Vi borde alla ha samma rättighete­r och skyldighet­er. Men så har det inte varit hittills”, säger...
JäMLIKHET. ”Tjänstgöri­ngstiden borde vara lika lång för ålänningar som för andra. För visst är ju ålänningar­na på samma sätt finländare som resten av oss. Vi borde alla ha samma rättighete­r och skyldighet­er. Men så har det inte varit hittills”, säger...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland