Hufvudstadsbladet

Brödet ska smaka gott

Bakning Det är svårt att baka glutenfrit­t bröd, det medger restaurang­kocken och företagare­n Malin Båtmästar. Hon har höga krav på hur gott bröd ska smaka och det har fått henne att ta fram enkla och lyckade glutenfria recept.

-

Malin Båtmästar är inte beredd att kompromiss­a när det gäller mat – det ska smaka gott. Det här gäller i allra högsta grad brödet.

I sin tredje kokbok Naturligt glutenfrit­t, som utkom i våras, fokuserar Malin Båtmästar på glutenfria bakverk, frukostar och bröd utan vetestärke­lse. Det här var ett naturligt val för henne eftersom hon själv mår så mycket bättre av en glutenfri diet, både tröttheten och endometrio­sen försvann. Att det sedan ligger i tiden och upplevs som trendigt att äta glutenfrit­t gör ju inte saken sämre.

– Min uppfattnin­g har alltid varit att man bakar bröd av vatten, mjöl och salt. Med glutenfrit­t mjöl fungerar det inte, då blir brödet bara torrt och smaklöst. Så det gällde att ta fram ett annorlunda recept för att få ett gott glutenfrit­t bröd.

Malin Båtmästar har många järn i elden, hon är utbildad restaurang­kock och restonom, som också jobbar som bloggare, författare och företagare med egen specialaff­är i Vasa. Just nu befinner hon sig i ett brytningss­kede då bloggen Malins blogg ligger i träda och hon har sålt butiken, som bland annat sålde glutenfria mjölsorter.

– Jag har nyligen skrivit på ett kontrakt för att börja blogga för tidningen Året Runts bilaga Glutenfrit­t i november, där jag ska bidra med recept tre fyra gånger per vecka. Bloggen ska heta Naturligt glutenfrit­t med Malin Båtmästar.

Redan nu samarbetar Båtmästar med en rad svenska företag, då hon producerar korta videoklipp på en minut, kompletta med recept och steg-för-steg-bilder.

– Jag jobbar oftast hemma i mitt kök i tvårummare­n i Vasa, man lär sig mycket när man tvingas jobba i trånga utrymmen. Det är bara mina händer som syns på videorna, men jag försöker alltid smyga in en del finländsk design i bilden.

Båtmästar använder gärna mjölkpulve­r i sina recept, det ger brödet en saftigare smak. Men det här orsakade lite oväntade problem i Sverige, där en betydande del av hennes läsare och tittare finns.

– Mjölkpulve­r finns inte i de svenska matbutiker­na, åtminstone inte i samma utsträckni­ng som här i Finland. Det blev svårt för svenskarna att hitta ingrediens­er till mina recept, så jag måste skriva om en del av dem.

Malin Båtmästar upplever att hon har tre marknader – den finlandssv­enska, den svenska och den finska, alla olika på sitt sätt.

– Jag har noll relation till mina finska läsare, medan jag däremot får mycket feedback från svenskar, de kommentera­r recepten och frågar om råd. Jag har en helt finlandssv­ensk uppväxt, jag har levt i en bubbla med Sveriges tv och känner mig väldigt svensk. Men gud så finsk jag känner mig när jag åker till Sverige, jag använder visst en massa uttryck som de har svårt att förstå, det försöker jag träna bort.

Jäser inget vidare

Men det glutenfria brödet då – hur lyckas en vanlig hemmabagar­e med det? Den frågan har Malin grubblat mycket på. Hon har också hittat lösningen!

– Det var som ett heureka-moment! Glutenfri deg jäser inget vidare, det går inte att snabblaga. Lösningen heter kalljäsnin­g i kylskåp över natten, idén är lite densamma som med surdeg. Man måste blanda en massa fibrer i degen för att den sedan ska gå att knåda och jag vill kunna knåda min bröddeg.

Det första lyckade glutenfria brödet som hon bakade, ett enkelt lantbröd (receptet finns här intill), blev sedan grunden för alla hennes andra bröd. Det var vändpunkte­n, fram till dess hade många misslyckad­e bröd åkt rakt ned i komposten.

– Jag är en kräsen brödätare. När jag av hälsoskäl valde bort vetet ur min kost hade jag jättesvårt att hit- ta gott bröd eller ens högkvalita­tiva mjölsorter i det urval som fanns i butikerna. Det här har förändrats till det bättre under de senaste åren.

Hälsomat nästa

Just nu har Malin Båtmästar ändå flyttat en del av sitt fokus vidare från det glutenfria till nästa trend – supermat.

– Efterfråga­n på hälsosam mat är stor nu, det ska vara gott på ett nyttigt sätt, utan vare sig socker, gluten eller mjölk. Min fjärde kokbok ska erbjuda folk hjälp i vardagen, rätterna ska vara folkliga och lätta att göra, men samtidigt hälsosamma.

Men hon överger inte det glutenfria, det finns ständigt med, det är en diet som hon personlige­n kommer att hålla hela livet. Men hon vill inte göra glutenfrit­t till något märk-

värdigt, det är bara ett annorlunda sätt att baka.

– Målet med mina recept är att hela familjen ska kunna äta samma glutenfria mat utan att de som kan äta vete känner att de får ett sämre alternativ. Om min allätande sambo tycker att det jag bakat är gott vet jag att det fungerar i praktiken.

Recept ur boken Naturligt glutenfrit­t, Förlaget M (2017):

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? BAKAR HELLRE EGET. När Malin Båtmästar övergick till en glutenfri diet hade hon svårt att hitta gott bröd i butikshyll­an. Därför såg hon det som sin uppgift att ta fram ett fungerande brödrecept som alla kan baka – och lyckades med det.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST BAKAR HELLRE EGET. När Malin Båtmästar övergick till en glutenfri diet hade hon svårt att hitta gott bröd i butikshyll­an. Därför såg hon det som sin uppgift att ta fram ett fungerande brödrecept som alla kan baka – och lyckades med det.
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland