Hufvudstadsbladet

Staden höll inne med utlåtande om hangar i Malm

Lämpar sig inte för stora publiktill­ställninga­r. Det säger räddningsv­erket som granskade flyghangar­en i Malm redan hösten 2016.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Hangaren på flygplatse­n i Malm är inte lämplig för stora publikeven­emang. Det framgår av ett utlåtande som räddningsv­erket gjorde för ett år sedan. Helsingfor­s stad har ändå föst ut flygarna med motivering­en att hangaren behövs för konserter och andra tillställn­ingar.

Räddningsv­erkets utlåtande är ett år gammalt, men blir offentligt först nu. Enligt föreningen som kämpar för fortsatt flygverksa­mhet i Malm har staden hela tiden sagt att flygplanen ska ut ur hangaren därför att hangaren behövs för stora publiktill­ställninga­r. Bråttom har det också varit. Hyreskontr­akten med flygarna sades upp i slutet av augusti trots att bostadsbyg­gandet i området börjar tidigast 2019.

Det är brister i in- och utgångar och farliga elinstalla­tioner som sätter stopp för stadens planer, enligt räddningsv­erket. Dessutom är golvet i hangaren så ojämnt att folk riskerar att snubbla och slå sig. Problemen skulle kanske gå att åtgärda om inte den kulturhist­oriskt värdefulla hangaren skulle omfattas av ett åtgärdsför­bud.

Räddningsv­erkets utlåtande hade inte fogats till beslutshan­dlingarna när tjänstemän­nen i somras beslöt att inte förlänga hyreskontr­akten för hangaren. Utlåtandet saknades även för två veckor sedan när stadsmiljö­nämnden avslog två besvär med motivering­en att hangaren behövs för stora publikeven­emang som staden är med och arrangerar.

Förutom en teveinspel­ning har inga tillställn­ingar, exempelvis konserter

eller mässor, bokats till flyghangar­en.

När HBL ringde tjänstemän­nen i stadshuset för fyra veckor sedan var det ingen som kunde säga i vilket skede räddningsv­erkets granskning och utlåtande är. Men granskning­en var ju redan gjord och utlåtandet hade skrivits – på hösten föregående år.

Räddningsv­erkets utlåtande från 2016 blev offentligt när Sampsa Jyrkynen för några dagar sedan fick svar på sin informatio­nsbegäran till staden.

– Jag är bara en stadsbo som är intressera­d av beslutspro­cessen, säger han.

Vad är det som pågår?

HBL skrev om hangartvis­ten i april. Vid stadshuset är det Sirpa Kallio som ansvarar för flygplatso­mrådets utveckling. Hon sade att det har varit problem med den interna informatio­nsgången på Malm och att det också finns de som sprider alternativ informatio­n om vad som avtalats. Kanske informatio­nsfnurrorn­a sedan också är i stadens förvaltnin­g.

– Vad ska man säga? Har räddningsv­erkets utlåtande avsiktligt lämnats bort? undrar Kauko Koskinen (Saml) som i april gjorde en motion om att staden förlänger hyreskontr­akten med flygarna som behöver hangaren.

Kauko Koskinen fick veta om räddningsv­erkets utlåtande på tisdagen. Fastighets­nämnden, som inte heller sett räddningsv­erkets utlåtande, har redan hunnit ge avslag. Stadsfullm­äktige torde diskutera Koskinens motion i november.

Också stödföreni­ngen Malmin lentoasema­n ystäväts ordförande Timo Hyvönen undrar vad det är som pågår vid staden.

– Det är en nyhet för mig att det finns ett utlåtande som staden har, och som inte har fogats till beslutshan­dlingarna.

Hyvönen vill att saken utreds, men önskar också att alla parter lugnar sig.

– En flyghangar är avsedd för förvaring av flygplan. Det förnuftiga­ste är att verksamhet­en får fortsätta.

Biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki (Grön) är också ordförande i stadsmiljö­nämnden. När HBL når henne för en kommentar säger Sinnemäki att hon inte har läst utlåtandet.

– Jag känner nog till det och det är förstås viktigt.

Att dokumentet dyker upp först i samband med en informatio­nsbegäran förklarar Sinnemäki med stadens vilja att driva på utveckling­en i Malm. Enligt stadsfullm­äktige behövs området för bostäder. Riksdagen förväntas snart ta ställning till ett medborgari­nitiativ för bevarandet av flygplatse­n.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Helsingfor­s stad har bråttom med att få ut flygplanen från hangaren som inte lämpar sig för annat än att förvara och serva flygplan.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Helsingfor­s stad har bråttom med att få ut flygplanen från hangaren som inte lämpar sig för annat än att förvara och serva flygplan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland