Hufvudstadsbladet

Finlandssv­ensk förlagsche­f hotar spola nästa mässa

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Bokmässan i Göteborg är en viktig arena för finlandssv­enska författare och förlag. Men tänker inte mässan om vad gäller högerextre­ma Nya Tiders närvaro stannar Schildts & Söderström­s hemma nästa år säger vd Mari Koli till HBL. Diskussion­en om bojkott har lett till splittring bland författarn­a.

I dag inleds Bokmässan i Göteborg, den största mässan i sitt slag i Norden. I år är Finland temaland och fler finländska författare än någonsin hittills deltar.

Också sedan tidigare är den finländska närvaron stark och i synnerhet för de finlandssv­enska förlagen och författarn­a har mässan stor betydelse.

– Den ger väldigt mycket synlighet för finlandssv­ensk litteratur i Sverige, säger Mari Koli, vd för Schildts & Söderström­s.

Ändå säger hon att förlaget inte kommer att delta nästa gång om den högerextre­ma tidskrifte­n Nya Tider tillåts ställa ut också då.

– Vi kan inte medverka nästa år om inte mässan tänker om vad gäller sådana aktörer som till den grund gör det, om inte omöjligt, så svårt för våra författare att delta.

Slitningar

Det är andra året som Nya Tider har en monter på mässan. I år har diskussion­en eskalerat och i våras meddelande en rad författare och förlag att de bojkottar mässan. Det skedde efter att tidskrifte­n Expo avslöjat en film som högerextre­ma Megafonern­a gjort, där tittarna uppmanas konfronter­a journalist­er i deras hem. En redaktör på just Nya Tider ingår i filmteamet.

De finlandssv­enska förlagen Schildts & Söderström­s, Förlaget M och Svenska litteratur­sällskapet, som koordinera­r det finlandssv­enska programmet, har fört diskussion­er med arrangören och försökt få dem att ändra sitt beslut om Nya Tider.

Även om de inte fick igenom sin vilja, har förlagen och litteratur­sällskapet valt att vara på plats. En del författare bojkottar ändå, eller deltar i olika alternativ­a arrangeman­g som kommit till i Göteborg i år.

Mari Koli säger att författarn­a har tvingats fatta svåra beslut och att diskussion­en har skapat slitningar. Därför är hon redo att ompröva deltagande­t inför nästa år.

Hon betonar att Schildts & Söderström­s gärna vill vara med och att gränsen för vilka som ska få delta är svår att dra, men säger att arbetsförh­ållandena ur förlagets synvinkel nu är ”omöjliga”.

– Det finns inte en rätt åsikt, men mässan borde ha backat för länge sedan. Vi kan inte jobba så här.

Principfrå­ga

Maria Källsson, vd för Bokmässan, försvarar beslutet att låta Nya Tider ha en monter på mässan.

– Vi är en öppen arena med åsikts- och yttrandefr­ihet som inte förbjuder åsikter så länge de är lagliga och inte kan associeras med hot, hat och våld. Det är en princip som vi vill stå fast vid.

Samtidigt säger hon att Nya Tider, ”ligger väldigt nära linjen för vad vi tolererar”. Därför görs enligt henne en sammantage­n bedömning och en utvärderin­g efter årets mässa.

Källsson säger att hon är medveten om den infekterad­e debatten om vilka som kommer att delta och vilka som inte gör det. Också i Sverige har diskussion­en varit intensiv.

– Jag känner stor sorg att man kritiserar varandras strategier, när vi egentligen vill samma sak.

– Jag önskar vi i stället kunde nå konsensus och hitta en väg framåt för att motverka rasism och framväxand­e högerpopul­ism i samhället.

Men hon menar att hon eller bokmässan inte kan hållas ansvariga för det låsta läget i det hon kalllar vår tids svåraste fråga: ”Hur vi med tolerans kan bemöta intolerans i en demokrati”.

Fem utställare och tjugo trettio författare har enligt Källsson i år valt att utebli från Göteborgsm­ässan. 700 författare deltar, utställarn­a är 850.

Svår situation

Från Schildts & Söderström­s deltar ungefär 90 procent av de tilltänkta författarn­a i Bokmässan i Göteborg, enligt Mari Koli.

Av Förlaget M:s författare deltar fyra i olika alternativ­a program, medan några valt att inte komma till Göteborg alls.

– Vi anpassar oss efter allas önskemål, säger marknadsfö­ringschef Andrea Svanbäck.

Enligt henne är det ändå uppenbart att Göteborgsm­ässans tidigare självklara position inte är så självklar längre.

På Svenska litteratur­sällskapet säger Agneta Rahikainen, programche­f och ansvarig för den finlandssv­enska programhel­heten, att en handfull tilltänkta författare har hoppat av och program därför fått läggas om.

– Det har varit en svår situation, många har tvekat och många har haft väldigt svårt att ta beslutet.

– Ingen vill ha dem (Nya Tider) där, men alla tacklar det på olika sätt, säger Rahikainen.

Personlige­n tycker hon det är viktigare att vara på plats på mässsan, och ”säga vad man tycker än att gå in för bojkott.”

Ungefär 75 finländska författare deltar i 150 programpun­kter under bokmässan som pågår i fyra dagar. Totalt väntas cirka 100 000 besökare till mässan.

HBL är på plats och rapportera­r från Bokmässan i Göteborg.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/TOR WENNSTRöM ?? Schildts & Söderström­s deltar i årets bokmässa i Göteborg trots att författare och utställare valt att bojkotta mässan på grund av Nya Tiders närvaro. Inför nästa år kräver vd Mari Koli ändå att arrangören tänker om.
FOTO: HBL-ARKIV/TOR WENNSTRöM Schildts & Söderström­s deltar i årets bokmässa i Göteborg trots att författare och utställare valt att bojkotta mässan på grund av Nya Tiders närvaro. Inför nästa år kräver vd Mari Koli ändå att arrangören tänker om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland