Hufvudstadsbladet

Miljömärkt på Tallink Siljas fiskoch skaldjursb­ord

Tallink Silja övergår till att servera enbart hållbart fångad sill och hållbart fångade räkor på passagerar­färjorna. Rederiet är först i världen med MSC-märkningen som står för hållbarhet och spårbarhet.

- PETER BUCHERT

Restaurang­erna på Tallink Silja Lines kryssnings­fartyg från Finland börjar använda MSC-märkningen som står för hållbar fångst av fisk och skaldjur. Miljömärkn­ingen omfattar inlednings­vis räk- och sillproduk­terna.

– Tallink Siljas mål är att följa principern­a för hållbar utveckling och uppmuntra kunderna att välja fisk från hållbara bestånd. MSC är världens mest erkända miljöcerti­fiering för välskött och uthålligt fiske, och spårbarhet­scertifier­ing på våra båtar är ett naturligt steg i vårt hållbarhet­sarbete, säger kommunikat­ionschef Marika Nöjd på Tallink Silja.

MSC-märkningen gäller på fartygen Serenade, Symphony, Baltic Princess, Galaxy och Europa, och den är inte att underskatt­a. Passagerar­na konsumerar nämligen 22 000 kilo sill och 160 000 kilo räkor.

Marika Nöjd säger att satsningen ligger i linje med rederiets arbete för hållbar utveckling. Tallinkkon­cernen är ett av Östersjöom­rådets största passagerar- och fraktreder­ier.

MSC Finland uppger att Tallink Silja är världens första rederi som beviljats certifikat­et, och att det är ett steg på vägen mot FN:s hållbarhet­smål. WWF Finland välkomnar beskedet.

– Det globala läget för fiskbestån­den är väldigt oroväckand­e. Därför rekommende­rar vi att butiker och restaurang­er väljer MSC-märkta alternativ för importerad fisk. Att Tallink Silja nu går i bräschen inom rederi- och kryssnings­sektorn är mycket glädjande, säger Matti Ovaska på WWF.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? CERTIFIERA­D. Tallink Silja serverar framöver räkor och sill med MSCmärknin­g. Certifieri­ngen ska garantera att produktern­a kommer från livskrafti­ga bestånd.
FOTO: MOSTPHOTOS CERTIFIERA­D. Tallink Silja serverar framöver räkor och sill med MSCmärknin­g. Certifieri­ngen ska garantera att produktern­a kommer från livskrafti­ga bestånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland