Hufvudstadsbladet

Spelet som lockar till motion

– Jag mår betydligt bättre nu än då jag inte spelade, säger turfspelar­en Conny Solax som snart har cyklat ett varv runt jorden.

- Vad innebär turf för dig? FNB–VICTOR SUNDQVIST

Turf är ett spel med 24 lagkamrate­r och otaliga funktioner. I turf tävlar användarna om att erövra och behålla zoner.

Generellt kan man säga att ju fler zoner desto mer poäng. Spelet är utvecklat för smarttelef­oner och vanligast är att turfarna tar sig fram på cykel.

– Men man kan också gå, springa eller ta bilen. Det finns inga regler för hur man tar sig till zonerna men det vanligaste är nog ändå att man cyklar, säger Conny Solax som är en av 24 ålänningar som deltar i den pågående lagkampen mellan svenska och åländska turfare.

Lagkampen hade premiär i fjol och bestod då av tre lag från olika regioner: Åland, Stockholm och Skåne. I år har också lag från Västra Götaland, Värmland och Västmanlan­d anslutit till kampen.

Ålänningar­na tävlar under lagnamnet Åland Region Fighters. I och med att antalet turfare skiljer sig åt rangordnas lagen med hjälp av snittpoäng.

Mår bättre

När artikeln skrivs är Conny Solax den ålänning som samlat in näst mest poäng för Åland Region Fighters.

– Vanligtvis turfar jag två timmar om dagen men i samband med lagkampen blir det nog tre.

Enligt Solax lockar spelet till motion.

– I alla fall för mig. Tidigare har jag till exempel dragit mig för att ens cykla till jobbet. Nu är det en självklarh­et då jag under vägen erövrar så många zoner jag kan.

– Jag mår betydligt bättre nu än då jag inte spelade. Jag är piggare och har också mera energi till annat.

Turf har dessutom spridit sig till övriga delar av familjen Solax.

– Ingen fastnade för spelet som jag, men mina två barn och min fru har i alla fall testat det.

Ett varv runt jorden

Under sina 2,5 år som turfare har Solax, som bor i Jomala, cyklat över 30 000 kilometer.

– Spelet är gratis men för en liten summa varje månad kan man också bli supporter. Och då medföljer massor med statistik.

–Och enligt den har jag cyklat 30 000 kilometer. Men jag tror att det är fågelvägen så i praktiken borde jag ha cyklat betydligt längre. Enligt mina beräkninga­r borde jag närma mig 40 000 kilometer, vilket nästan är ett varv runt jorden.

Ett varv runt jorden är, vid ekvatorn, 40 075 kilometer.

Tidigare har jag till exempel dragit mig för att ens cykla till jobbet. Nu är det en självklarh­et då jag under vägen erövrar så många zoner jag kan.

Bra laganda

I samband med att användarna laddar ner spelet får de själva välja alias. Conny Solax valde Slayerrr.

–Jag är ett stort fan av Slayer (ett amerikansk­t metalband) men då ”Slayer” var upptaget fick det bli med tre ”r”, berättar Solax.

Solax tror inte att ålänningar­na vinner lagkampen men hoppas åtminstone på en pallplacer­ing.

Vad vinner man?

– Ära och berömmelse, säger Solax och skrattar:

– Det viktigaste är att vi åtminstone slår Stockholm. Lagkampen startade med att de utmanade oss och därför är det extraskönt att slå just dem.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JONAS EDSVIK ?? Conny Solax har turfat i ungefär 2,5 år. I spelet, som utvecklats i Sverige, erövrar användarna zoner med hjälp av sin smarttelef­on.
FOTO: LEHTIKUVA/JONAS EDSVIK Conny Solax har turfat i ungefär 2,5 år. I spelet, som utvecklats i Sverige, erövrar användarna zoner med hjälp av sin smarttelef­on.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JONAS EDSVIK ?? De röda prickarna är zoner och de som har en svart blixt i sig är erövrade. På bilden visas Mariehamn.
FOTO: LEHTIKUVA/JONAS EDSVIK De röda prickarna är zoner och de som har en svart blixt i sig är erövrade. På bilden visas Mariehamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland