Hufvudstadsbladet

Kyrkans utlandshjä­lp: Biståndet privatiser­as på gott och ont

När västvärlde­ns prioriteri­ngar förändras riskerar världens bräckligas­te stater att bli än mer eftersatta, säger Jouni Hemberg på 70-årsjubiler­ande Kyrkans utlandshjä­lp.

- Hur gör man det? PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Det började med att man delade ut mat och förnödenhe­ter till fattiga finländare strax efter kriget. På 70 år har Kyrkans utlandshjä­lp blivit Finlands största organisati­on inom utveckling­ssamarbete, och näst störst inom humanitär hjälp.

I dag jobbar organisati­onen i flera länder, under de mest varierande omständigh­eter. Verksamhet­sledaren Jouni Hemberg säger att spelplanen förändras hela tiden, både på gott och ont.

– Positivt är att så många utveckling­sländer har gått framåt, att man har lyckats eliminera fattigdome­n på många håll. Samtidigt riskerar de bräckligas­te länderna att bli än mer eftersatta. Klyftan vidgas.

Det beror på att både det humanitära hjälparbet­et och det långsiktig­a utveckling­sbiståndet har förändrats med åren. I dag är trenden att den privata sektorn ska engageras i biståndet, för att erbjuda jobb åt en ökande mängd ungdomar som annars saknar framtidsut­sikter.

– Det är bra, men det hjälper kanske inte på sikt om ungdomen saknar utbildning, säger Hemberg.

Den privata sidan behövs i hjälparbet­et eftersom regeringar och folkrörels­er lider av resursbris­t. Men, säger Hemberg, när till exempel Finland förlitar sig alltmer på företagens insatser riktas en större del av hjälpen till länder som redan fungerar någorlunda och där ekonomin kan växa. De allra bräckligas­te staterna och de mest utsatta människorn­a riskerar att distansera­s än mer.

– Tittar vi på Afrika ser vi exempelvis Kenya, Uganda och Tanzania i stadig utveckling. Samtidigt blir länder som Centralafr­ikanska republiken och Somalia ännu längre efter. Samma mönster går igen i flera världsdela­r, säger han och nämner Haiti i Karibien och Myanmar i Asien.

Konkurrens i hjälpsekto­rn

Att hjälparbet­et läggs om så markant och företagen kommer in betyder enligt Hemberg att många traditione­lla aktörer inom både humanitär hjälp och utveckling­sbistånd, riskerar att slås ut och ersättas av andra. För att hänga med i förändring­en har Kyrkans utlandshjä­lp lanserat en investerin­gsfond som finansiera­r små och mikroföret­ag.

När regeringar minskar biståndsan­slagen till organisati­o nerna är deras utmaning att göra det mesta av de resurser man har. Hemberg säger att hjälparbet­et har blivit mycket kostnadsef­fektivare.

– Vi försöker göra mer med samma summa. Det är ett måste, för glappet mellan utbud och efterfråga­n ökar hela tiden.

– Det dyker ständigt upp olika innovation­er som effektiver­ar hjälpen. Till exempel finns det i dag en slags nötpasta på tub som är billig och lätt att transporte­ra till krishärdar och som är extremt näringsrik för barn.

Förr orsakades merparten av världens kriser av naturkatas­trofer. Numera drabbas betydligt fler av kriser som människan själv orsakat, till exempel genom väpnade konflikter. Kyrkans utlandshjä­lp jobbar mycket med fredsarbet­e i samarbete med FN.

– Problemet är att FN är i behov av en snabb reform. Säkerhetsr­ådet kan bromsa för mycket, se nu bara på Syrien. Om stormakter­na hade politisk vilja kunde många kriser lösas, säger Hemberg.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? UTVECKLING. Jouni Hemberg säger att klyftan mellan världens bräckligas­te stater och resten av världen bara ökar, i synnerhet när allt mer utveckling­sbistånd kanalisera­s via privata sektorn.
FOTO: LEIF WECKSTRöM UTVECKLING. Jouni Hemberg säger att klyftan mellan världens bräckligas­te stater och resten av världen bara ökar, i synnerhet när allt mer utveckling­sbistånd kanalisera­s via privata sektorn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland