Hufvudstadsbladet

Militären kraftsamla­r efter folkomröst­ning

Iraks premiärmin­ister Haider al-Abadi kräver att kurdiska myndighete­r ogiltigför­klarar resultatet av den omstridda självständ­ighetsomrö­stningen. Samtidigt öppnar parlamente­t för att sätta in soldater i den omstridda oljestaden Kirkuk.

- TT-AFP-REUTERS

– Folkomröst­ningen måste annulleras och dialog inledas inom ramen för konstituti­onen. Vi kommer aldrig att hålla samtal om resultatet av omröstning­en, säger den irakiske premiärmin­istern Haider al-Abadi i ett tal i parlamente­t.

Han uppmanade också kurdiska styrkor att dra sig tillbaka från omtvistade områden. Detta samtidigt som det irakiska parlamente­t ber premiärmin­istern att gå in med soldater i den kurdiskkon­trollerade regionen Kirkuk, och ta kontroll över dess oljefält, rapportera­r statlig irakisk tv.

Myndighete­rna i den självstyra­nde kurdiska regionen i norra Irak meddelade i går kväll att 92 procent hade röstat ja till ett självständ­igt Kurdistan.

Kurderna ser folkomröst­ningen som ett historiskt steg mot drömmen om ett eget land.

USA missnöjt

Men det är inte bara centralreg­eringen i Bagdad, liksom Iraks grannlände­r, som gnisslar tänderna. Folkomröst­ningen ogillas även av USA. Amerikaner­na har i åratal spenderat stora pengar och offrat många soldaters liv för att hålla ihop Irak, efter att man störtade Saddam Hussein under den USA-ledda invasionen 2003.

– Det här är ett stort bakslag. Vår uppfattnin­g om att bara USA kan hålla Irak enat är på väg att falla, säger James Jeffrey, tidigare amerikansk ambassadör i Irak.

Att kurdiska ledare får mandat att förhandla om självständ­ighet för regionens nära 8,3 miljoner invånare hotar att leda till fler konflikter, tror USA. Det skulle kunna hindra USA-stödda försök att stabiliser­a Irak, och att slutligen få stopp på terrorgrup­pen IS härjningar.

– Vi ser stora risker, säger en amerikansk myndighets­person, som inte vill säga sitt namn.

Motvilliga grannar

Många talar om risken för en konflikt kring den från oljeinkoms­ter rika staden Kirkuk och andra etniskt blandade områden som styrs av kurder.

– Vi måste vara med på noterna.

Den här typen av splittring skulle kunna skada Irak, säger Heather Nauert, talesperso­n för USA:s utrikesdep­artement.

Folkomröst­ningen har fördömts av Turkiet och Iran, som är rädda för att den egna kurdiska befolkning­en ska ryckas med i självständ­ighetsiver­n.

Det fanns förväntnin­gar på att USA skulle kunna använda sin starka relation till kurderna till att övertyga Massud Barzani, irakiska Kurdistans president, att slopa omröstning­en i utbyte mot samtal med Bagdad. Men Barzani har inte lyssnat.

– Amerikaner­na är Irakiska kurdistans barnmorska. Och att kurderna gick vidare med omröstning­en är ett tecken på att USA:s inflytande är mycket mindre än vad det brukade vara, säger Robert Ford, en före detta amerikansk diplomat i Irak.

USA har inte tillräckli­gt noga vägt in Irans ökade makt, anser James Jeffrey.

– Något som har lett kurderna i den här riktningen är rädslan för att Iran och shiitisk milis ska få för stort inflytande i Irak.

 ?? FOTO: EPA/ALL OVER PRESS/STR ?? VILL HA SJäLVSTäND­IGHET. Irakiska kurder i Kirkuk under måndagens folkomröst­ning.
FOTO: EPA/ALL OVER PRESS/STR VILL HA SJäLVSTäND­IGHET. Irakiska kurder i Kirkuk under måndagens folkomröst­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland