Hufvudstadsbladet

Svårt för Kontinen att behålla rankingpla­cering

Tennis Henri Kontinen måste spela mycket bra under resten av tennisåret för att fortsätta räknas som världsetta i dubbel.

- FNb

Rankingsys­temet bygger på poäng från de 18 bästa insatserna under det senaste året. För att behålla sin status behöver Kontinen komma i närheten av sin starka säsongavsl­utning 2016. Kontinen tycker inte rankingsys­temet ger honom och dubbelpart­nern John Peers någon extra press.

– Det där är inte så viktigt för mig. Men visst måste det gå bra för att vi ska kunna försvara alla våra poäng, säger Kontinen på en presskonfe­rens i Helsingfor­s.

Han ska spela i ytterligar­e fem turneringa­r före årsskiftet. Den första av dem börjar i Peking om en vecka. Därefter blir det Shanghai innan säsongen avslutas med tre turneringa­r i Europa.

– Jag har fått träna bra och pusta ut lite sedan US Open. Det är ganska sällan man får ta såna pauser mitt under säsongen, så jag har utnyttjat situatione­n maximalt, säger Kontinen.

Rock’n’roll

Säsongen avslutas ATP-tourens finalturne­ring i London i november. Kontinen och Peers tog hem den förra säsongen, vilket bidrog starkt till att Kontinen tog plats högst upp på dubbelrank­ingen. Bara åtta dubbelpar ställer upp i turneringe­n, så både matchfrekv­ensen och nivån på spelarna är högre än i vanliga ATP-turneringa­r.

– Turneringe­n är välorganis­erad och ganska rock’n’roll. Där blir det skönt att avsluta säsongen, säger Kontinen.

Han ger sin egen säsong hittills betyget ”okej”. Kontinen och australier­n Peers tog hem dubbeltite­ln i Australian Open i januari och gick till semifinal i två andra grand slam-turneringa­r, Wimbledon och US Open.

I Wimbledon gick Kontinen till final även i mixeddubbe­l, där han i par med Heather Watson var regerande mästare.

Öppna franska mästerskap­en blev en plump i protokolle­t för Kontinen och Peers. Det blev respass direkt i första omgången i den klassiska grusturner­ingen. Kontinen betonar ändå att grand slam-turneringa­rna inte står speciellt mycket högre i kurs än resten av tennisåret.

– Även i mindre turneringa­r har jag kommit upp i lika bra feeling som efter förstaplat­sen i Australien. Men Frankrike var en besvikelse, säger Kontinen.

Turneringe­n är välorganis­erad och ganska rock’n’roll. Där blir det skönt att avsluta säsongen.

OS-intressera­d

Kontinen är ensam världsstjä­rna inom den inhemska tennisen för tillfället, men Emil Ruusuvuori har skördat vissa internatio­nella framgångar i juniorklas­serna. Harri Heliövaara och Emma Laine har båda meddelat att de tänker göra som Kontinen och efter ganska svaga singelkarr­iärer koncentrer­a sig på dubbel.

Heliövaara och Laine kan bli aktuella som dubbelpart­ners för Kontinen i Tokyo-OS 2020. Både herrdubbel och mixeddubbe­l finns med på det olympiska programmet.

– Det skulle vara coolt att spela i OS, säger Kontinen.

 ?? Foto: Lehtikuva/adrian denniS ?? Henri Kontinen siktar på en bra avslutning på året tillsamman­s med partnern John Peers.
Foto: Lehtikuva/adrian denniS Henri Kontinen siktar på en bra avslutning på året tillsamman­s med partnern John Peers.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland