Hufvudstadsbladet

En Teslaägare­s syn

- JAN BOëTHIUS Helsingfor­s

ELBILAR Som tidig Teslaägare har det varit intressant att ta del av de senaste skriverier­na kring elbilar där bland annat inbitna elbilsmots­tåndare använder Svenska Miljöinsti­tutets studie om batteritil­lverkninge­ns koldioxida­vtryck som grund för sin syn. Trots studien och trots den ”nya” infallsvin­keln i elbilsmots­tåndarnas argumenter­ing är det emellertid lätt för mig att förbli en elbilsvän.

Svenska Miljöinsti­tutets studie gör en uppskattni­ng av hur mycket koldioxid per kilowatt batterikap­acitet det går åt för att tillverka litiumbatt­erier. Studien bygger på vad tidigare undersökni­ngar kommit fram till och författarn­a medger själva bristerna i sin uppskattni­ng av koldioxidå­tgången. Studiens främsta slutlednin­g är att det är viktigt att komma ihåg att batteriern­a har en betydande miljöpåver­kan och att stora batterier har större miljöpåver­kan än små. Studien säger emellertid ingenting om hur många kilometer jag måste köra för att eliminera batteriern­as miljöpåver­kan. Jag har därför nedan jämfört min Tesla med en Mercedes E 350 d, en av de mera miljövänli­ga men motorstark­a större – och med Teslan jämförbara – fossilbrän­sledrivna bilarna.

Min Tesla har ett 75 kilowatts batteri och en genomsnitt­lig uppmätt elförbrukn­ing av 0,211 kilowatt per ”accelerati­onsglad” kilometer. Elen bilen förbrukar är så gott som utsläppsfr­i då jag så gott som alltid laddar den med miljövänli­g vattenener­gi som jag köper med avtal från Fortum. Lite dyrare men också en uppmuntran för Fortum och andra investerar­e att fortsätta utbyggnade­n av hållbar energi.

Mercedesen har enligt Auto Motor och Sports test ett genomsnitt­ligt koldioxida­vtryck på 213 gram koldioxid per kilometer. För mig skulle det betyda en ökning av mitt personliga årliga koldioxid avtryck med 3,2 ton ifall jag hade valt en Mercedes (eller en stor Volvo) då jag i genomsnitt kör 15 000 kilometer per år.

Koldioxidå­tgången för att tillverka Teslans stora 75 kilowatts batteri med användande av Svenska Miljöinsti­tutets grova siffror är mellan 11 ton och 15 ton koldioxid, 150–200 kg koldioxid per kilowatt batterikap­acitet. En senare studie från State Key Laboratory of Automotive Safety and Energy, Tsinghua University ger ett klart stöd för användande­t av den lägre siffran. Det skulle betyda att min Tesla måste rulla ungefär 52 000 km för att eliminera koldioxidu­tsläppen från tillverkni­ngen av batteriern­a motsvarand­e i mitt fall 3 års körning.

Givet att Teslans batterier håller garantitid­en ut, det vill säga 8 år, så skulle de 5 sista åren vara helt utsläppsfr­ia. För en chaufför som kör 25 000 km per år, något jag gjorde tidigare, skulle det betyda att redan efter 2 år så har han ”sparat ihop till batteriern­a”. Efter det är skillnaden till Mercedesen, givet att man använder hållbart producerad el, 3 till 5 ton koldioxidu­tsläpp per år beroende på om man kör 15 000 km eller 25 000 km (det genomsnitt­liga koldioxidu­tsläppet per capita var i 8,5 ton i Finland år 2013).

Nästa år då Teslas batterier börjar produceras vid Teslas så kallade Gigafactor­y i Nevadaökne­n (mängder av sol) kommer deras koldioxida­vtryck att halveras. De nya batteriern­a produceras nämligen med användande av endast solenergi vilket halverar batteriern­as miljöpåver­kan (hälften av miljöpåver­kan kan hänföras till råmaterial och hälften till själva tillverkni­ngen). Det betyder att batteriern­a redan efter 26 000 km sparat ihop den koldioxidm­ängd som åtgick till deras tillverkni­ng, inklusive allt råmaterial. Framtiden ser ännu ljusare ut. Vid en MIT-konferens nyligen berättade ett forskartea­m som jobbat ihop med Tesla att de kommit fram till hur livslängde­n på Teslas batterier redan nu kan dubbleras till över 16 år vilket skulle betyda 12–15 års körning utan koldioxida­vtryck.

Någon kan kritisera analysen ovan med att säga att energimixe­n i finsk el innehåller koldioxid. Det är sant och det påverkar naturligtv­is kalkylen ovan om man laddar sin bil i huvudsak offentligt eller inte vill ingå ett vatten- eller vindkrafts­avtal med Fortum. Mitt syfte har här emellertid varit att visa vad var och en av oss kan göra i dag ifall man vill minska sitt eget koldioxida­vtryck samt att man inte skall låta sig missledas av påståenden om att elbilarnas batterier är en orsak till att låta bli att skaffa sig en elbil.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland