Hufvudstadsbladet

Carolus Enckells sista konstverk färdigstäl­ls

- ANNIKA HäLLSTEN

Konstnären Carolus Enckells sista arbete, en utsmycknin­g på Victoriakv­arteret, kommer att färdigstäl­las även om han själv nu är borta. I början av augusti inleddes arbetet med målningen på Victoriakv­arterets fasad mot Medelhavsg­atan på Busholmen. Konstverke­t är skapat av konstnärer­na Carolus Enckell och Silja Rantanen.

Carolus Enckell avled på måndagen och enligt Max Arhippaine­n, ordförande för Stiftelsen Kvarteret Victoria, ska arbetet färdigstäl­las trots Enckells frånfälle men lite senare än de ursprungli­ga planerna.

– Vi har varit i kontakt med Silja Rantanen men i den här situatione­n är detta inte ett ärende man flåsar henne i nacken med, säger Arhippaine­n.

– Frågan om konstverke­t är trots allt en världslig sak.

Arbetet med basen för konstverke­t pågick i ett par veckor. Delar av fasaden gröptes ur, rappades och målades sedan på nytt. Carolus Enckell målade själv, tillsamman­s med sin assistent, den del av fasaden som nu föreställe­r tegelstena­r.

Nu återstår mosaiken samt fyra betongelem­ent.

– Det var fantastisk­t att Enckell orkade vara med om det här arbetet, säger Markus Åström som är kurator vid Pro Artibus.

Pro Artibus är den instans som ser till att det arbete som Stiftelsen Kvarteret Victoria har beställt också förverklig­as.

Förhoppnin­gen är att konstverke­t ska kunna invigas ännu i höst.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Den smala rosa tegelraden till vänster bildar basen för konstverke­t på Victoriakv­arterets fasad.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Den smala rosa tegelraden till vänster bildar basen för konstverke­t på Victoriakv­arterets fasad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland