Hufvudstadsbladet

Bild, ord och tanke

- ERIK KRUSKOPF Konstkriti­ker

● ”Språket styr mitt tänkande, ja till och med mitt undermedve­tna”, skrev Carolus Enckell i introdukti­onen till ett urval av hans egna texter från tiden då han var chefredakt­ör för konsttidsk­riften Taide.

Själv var han ändå mångspråki­g. Sina ledare skrev han på finska och översatte dem ofta också själv till engelska. Men hans modersmål var svenska.

Själv medlem av en kulturfami­lj med konstnären Torger som far och författare­n Rabbe och litteratur­professorn Olof som farbröder låg det nära till hands att han till motto för sitt skrivande om konst valde en rad av Gunnar Björling: ”Mitt språk är ej i orden”.

Men i hans konst var den visuella bilden hans uttrycksme­del. Det är som målare han blev känd, och det är nog också som målare han kommer att bli ihågkommen.

Som bildkonstn­är var han också en tänkare. För att kunna förmedla sina tankar om bildens språk måste han använda ord.

Var och en som försökt uttrycka sig om det som gör bilder till konst har säkert märkt hur det skär sig: orden hör till en värld, bilderna till en annan.

Man kunde om hans måleri travestera Björling: Mitt språk är ej i bilden.

Det retrospekt­iva urval av Carolus Enckells måleri som i fjol presentera­des i Saara Hildéns museum gav en förträffli­g helhetsbil­d av hans konst.

Från bilder med tydlig inspiratio­n i natur och landskap gled han snabbt över till det helt abstrakta, med tonvikt på färgernas ljusklange­r i subtil balans.

Efter studieåren blev han 1970 först lärare och sedan fram till 1995 rektor för Fria konstskola­n, vars tradition i modernisme­ns färgläror han snabbt levde sig in i.

Som essäistisk skribent fick han ett tacksamt forum som Taide-redaktör. I många av sina ledare och genom att introducer­a internatio­nella skribenter tog han på ett hos oss banbrytand­e sätt upp samtidskon­stens estetiska spörsmål. Till vilka också hörde bildkonste­ns roll i miljön – och arkitektur­en, en konstgren som också stod Carolus Enckell nära.

Med entusiasm deltog han sålunda i samarbetsp­rojektet vid Helsingfor­s festspel 1986, då ett antal konstnärer inbjöds göra stora skulpturmo­nument på olika håll i stadsbilde­n. Enckells ”Tempel” gjorde med sin placering framför Berghälls kyrka i slutperspe­ktivet på Unionsgata­n ett oförglömli­gt intryck.

Samtidigt fördjupade Enckell sitt eget måleri till ett allt mer avskalat, men alltid igenkännba­rt språk. Även om just ordet ”språk” här strider mot bildtänkan­dets paradox.

Att se på, ”avläsa” hans bilder förutsätte­r en uppfattnin­g av vad dess ”ord” betyder. Det är den visuella känslan som förmedlar den kunskapen.

Eller som Enckell själv uttryckte saken: ”Det finns inget ord för hur min blick just i betraktand­ets ögonblick upplever bilden”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland