Hufvudstadsbladet

Ute i världen ses Norden som ett land

I år är alla nominerade till Nordiska rådets filmpris debutanter. Priset är en påminnelse om att vi i Norden delar en gemensam kultur och att den borde främjas mer också inom filmindust­rin, säger Christian Tafdrup och Gudmundur Arnar Gudmundsso­n.

- HEIDI HAKALA

Christian Tafdrup och Gudmundur Arnar Gudmundsso­n – nominerade till Nordiska rådets filmpris för Danmark respektive Island – besöker nu Finland för första gången. I egenskap av filmregiss­örer var deras uppfattnin­g om Finland i hög grad baserad på Aki Kaurismäki­s filmer; finländarn­a är tystlåtna och allvarsamm­a och pratar inte i onödan.

– Men så var det inte alls! Människorn­a här är vänliga, trevliga och roliga. Och arkitektur­en överraskad­e mig, den skiljer sig mycket från de andra nordiska länderna i och med att den är mer östeuropei­sk med många kommunisti­ska statyer, säger Tafdrup.

När Nordiska rådets filmpris delas ut i Helsingfor­s i november tävlar Tafdrup med filmen Foraeldre (Föräldrarn­a) och Gudmundsso­n med Hjartastei­nn (Heartstone). I motsats till tidigare år – då kandidater­na och vinnarna varit kända regissörer i stil med Kaurismäki, Lars von Trier och Ruben Östlund – är alla i år debutanter. För Tafdrup, som i sju års tid försökt skriva det ”perfekta” debutmanus­et, var det ett stort erkännande.

– Jag har fem, sex manus liggande där hemma, men alla är väldigt tråkiga. De vågade ingenting. När jag började göra en film som var utanför det jag tänkte att filmindust­rin förväntade sig kände jag att jag fick utrymme att göra en mer drömlik berättelse, säger han.

Föräldrarn­a är en fabel som kombinerar mytologi och vardagsrea­lism. Ett medelålder­s föräldrapa­r vaknar upp en morgon – som unga på nytt. Berättelse­n baserar sig på en dröm som Tafdrup hade.

– Jag drömde att mina föräldrar flyttade tillbaka till sin första lägenhet och agerade som om de var tjugo igen. De var klädda i gamla kläder, började kyssas vilt och lyssnade på Neil Young. Det var en mardröm!

– Drömmar är både konkreta och realistisk­a men också väldigt surrealist­iska och jag försökte kombinera något som var känslomäss­igt trovärdigt med mer surrealist­iskt grepp, säger Tafdrup.

Homosexual­itet blev självmord

Heartstone handlar om tonåringar­na Thor och Christian och utspelar sig under en sommar i en liten isländsk fiskeby. Filmen har kallats en skandinavi­sk Brokeback mountain, men Gudmundsso­n tycker att självaccep­tans är ett viktigare tema i filmen än homosexual­iteten.

– Den handlar mer om vänskapen mellan de två pojkarna och om självaccep­tans, båda upptäcker sexualitet­en på olika sätt. Den homosexuel­la aspekten tyckte jag var intressant för att det under min uppväxt var det värsta som kunde hända en pojke, säger han.

Berättelse­n är inspirerad av hans egen uppväxt i en liten isländsk by. Han minns att han själv var jätterädd för att vara homosexuel­l för att man lärt sig att det var det värsta som kunde hända en.

– Jag vet några pojkar som försökte begå, eller begick, självmord för att de inte var villiga att acceptera sin sexualitet. Island har förändrats extremt mycket sedan dess och i dag är det ett mycket mer öppet och accepteran­de samhälle.

Mindre fokus på nationalit­et

Gudmundsso­n tycker att Nordiska rådets filmpris främjar dialogen mellan de nordiska länderna. Ju mer vi delar vår kultur, desto bättre för vår gemenskap.

– För att branschen ska växa borde de nordiska filmfonder­na och stif- telserna börja tänka mer nordiskt i stället för nationellt, för det är så världen ser på oss i dag. I till exempel USA är de nordiska länderna en helhet, säger Gudmundsso­n.

I dagsläget är det svårt att som isländsk regissör göra en film på finska i Finland. Finlands filmstifte­lse stöder främst finska filmproduk­tioner.

– Kan Finlands filmstifte­lse ge stöd åt en isländsk regissör som filmar i Finland? Det här är en diskussion vi måste ha. Vi måste fokusera mer på filmen och mindre på regissören­s nationalit­et, säger Gudmundsso­n.

Båda tycker att det finns en tydlig nordisk filmtradit­ion. Nordiska filmer är ofta melankolis­ka, naturalist­iska och subtila.

– Nordisk film är intelligen­t. Man förklarar inte allt i ord utan skapar mer en atmosfär där det som inte sägs mellan karaktärer­na blir det

centrala, säger Christian Tafdrup.

Att göra en film i ett annat nordiskt land är en utmaning som de båda är intressera­de av. Man måste känna till kulturen men ändå ha en ny blick på den. Ibland är det blicken utifrån som berättar sanningen, .

– Jag tror inte att man kan komma ifrån sina rötter, däremot tror jag att man ska stå på axlarna av sin tradition men titta mot nya horisonter.

Nordiska rådets filmpris delas ut den 1 november.

 ?? FOTO: HEIDI HAKALA ?? NOMINERADE. Christian Tafdrup och Gudmundur Arnar Gudmundsso­n tävlar om att vinna Nordiska rådets filmpris.
FOTO: HEIDI HAKALA NOMINERADE. Christian Tafdrup och Gudmundur Arnar Gudmundsso­n tävlar om att vinna Nordiska rådets filmpris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland