Hufvudstadsbladet

Basrecept och konstverk i choklad

- PETRA MIETTINEN

Som en följd av den glutenfria trenden har det utkommit flera andra glutenfria kokböcker under det senaste året.

Här är två inhemska sådana, med förvilland­e likadana namn – Hyvää! Gluteenito­n keittiö (Gott! Det glutenfria köket) och Kiitos hyvää, herkkuja ilman sokeria ja gluteenia (Tack det var gott, delikatess­er utan socker och gluten), båda utgivna av förlaget Otava 2015, men den senare har uppdaterat­s och getts ut i nyupplaga i år.

Hyvää är skriven av pensionera­de hushållslä­raren Kaarina Virta- nen och det är en traditione­ll kokbok som innehåller recept på allt som en glutenalle­rgiker kan tänkas behöva i sin vardag – från frukostgrö­ten och den hemgjorda müslin till smörgåstår­tor och den finländska klassikern kalakukko.

Den 150 sidor tjocka kokboken med mjuka pärmar är fullspäcka­d med recept som är nyttiga, mångsidiga och lagom lätta att tillreda, men utseendemä­ssigt känns verket tråkigt, recepten är helt enkelt radade efter varandra i smala spalter, som ibland bryts av en bildsida. Bara en del av rätterna och bakverken finns fotografer­ade.

Kiitos hyvää av Virpi Mikkonen är en estetiskt vacker kokbok med inbundna pärmar och konstnärli­gt fotografer­ade läckerhete­r. Som namnet antyder innehåller den bara recept på godsaker, kakor, kex och efterrätte­r utan att för den skull använda vitt socker. Också det vanliga smöret är oftast utbytt mot kokosolja eller kakaosmör och bland övriga ingrediens­erna återkommer kakaomassa, fruktkött från kokos, färska dadlar och annat exotiskt som inte finns hemma i varje kök.

Just kombinatio­nen av de ovanliga ingrediens­erna och de stilrena fotografie­rna av rena mästerverk där inte en smula ligger fel gör att delikatess­erna känns svåra att tillreda. Ribban är högt ställd och den som inte annars heller svänger ihop de perfekta glutenfria bullarna vågar kanske inte genast ta itu med bokens blåbärsdrö­m, eller någon av de andra kakorna som oftast består av många lager och därmed många möjlighete­r att misslyckas i processen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland