Hufvudstadsbladet

Kluvna känslor på Bokmässa

Nazister som marscherar, författarb­ojkotter och högerextre­ma Nya Tiders medverkan. När Bokmässan i Göteborg inleds sker det i en kontext som kastar sin skugga över evenemange­t. I år har mässan också blivit flera mässor, när nya alternativ har dykt upp som

- TEXT ANNA SVARTSTRÖM, PIA INGSTRÖM ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Rätt eller fel att Nya Tider får ställa ut? Delta eller bojkotta? Aldrig någonsin har Bokmässan i Göteborg varit så omdiskuter­ad.

HBL rapportera­r från en mässsa som också präglas av den nazistmars­ch som går genom staden i morgon.

Inramninge­n är bekant. På en scen bland montrar fyllda med böcker och mikrofoner klara för att förstärka samtal, invigs den trettiotre­dje upplagan av Bokmässan i Göteborg.

Men i år handlar en betydande del av öppningen om högerextre­ma Nya Tiders närvaro på mässan och den demonstrat­ion som nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen ska hålla i staden på lördag.

Efter att ha talat om den finländska 1900-talslitter­aturen – Finland är temaland på årets mässa – över går kultur- och demokratim­inister Alice Bah Kuhnke till ”de iskalla vindar från en svunnen tid” som ”just nu blåser”.

– Vi måste reagera när vi möts av förnekelse av historiens värsta förbrytels­er och vi måste skydda alla dem som utsätts för odemokrati­ska krafters provokatio­ner. Nazism är ett brott mot mänsklighe­ten, inte en åsikt, säger hon och får applåder.

Mässans vd Maria Källsson försvarar, igen, beslutet att låta Nya Tider ställa ut – det som har lett till att ett antal författare har valt att inte delta och att mässan har diskuterat­s långt i förväg med en allt tilltagand­e intensitet.

– Hoten mot öppenheten ökar, Bokmässan är en motkraft till allt detta. Tillsamman­s utgör vi ett motstånd mot trångsynth­et och rasism, säger hon och vänder sig bland annat till de biblioteka­rier och lärare som är på plats på mässans första dag.

Ingered Lennartsso­n och Kristina Larsson hör till dem. De undervisar båda i svenska för invandrare för vuxna och har, som många år tidigare, kommit till Göteborg från Värmland.

De har följt med bojkottdeb­atten funderat på sitt eget deltagande. De säger sig vara kluvna.

– Vi har ju yttrandefr­ihet men man reagerar ju också mot åsikter som är obehagliga, säger Lennartsso­n.

– Vi träffar dagligen elever från andra länder. Man kommer närmare det här med människors lika värde, säger Larsson.

Att Nordiska motståndsr­örelsen har fått demonstrat­ionstillst­ånd är ändå enligt dem svårt att förstå.

– De är ju nazister, ska de verkligen få föra fram vad som helst?

Marschen oroar

– Detta är en plats för det öppna samtalet. Annars har vi en situation där vi inte vet var gränsen går nästa gång, säger Henrik Meinander, professor i historia vid Helsingfor­s universite­t, under invigninge­n där han represente­rar Finland.

Oskar Brogeby är inne på samma linje där han går runt. Han har med sig dottern Livia, hennes mamma Mia Ruud jobbar under mässan.

– Ska man ta debatten eller inte? Här väljer man att prata. Man kan stänga ut men då ger sig motståndet andra uttryck. Oavsett hur man gör ger man aktörerna plats. Då är det bättre att bjuda med dem. Jag tror åsikterna de har är ganska lätta att debattera ner.

Mia Ruud känner oro inför nazisterna­s marsch som väntas samla till och med tusen anhängare och sympatisör­er. Dessutom ordnas motdemonst­rationer, tusentals har meddelat på Facebook att de deltar och enligt medieuppgi­fter bussas också vänsterext­remister utomlands ifrån in.

Alternativ i stället för bojkott

I mässhallen gapar några montrar tomma. En av dem tillhör ETC. En

kilometer längre bort, på Heden, har tidningen i stället satt upp ett helt cirkustält. Tillsamman­s med Leopard förlag ordnar man nämligen Bokmassan – ett av en handfull arrangeman­g som i år har uppstått som motreaktio­n till Bokmässan.

Den öppnar på fredag och eftermidda­gen före plockar Leopards vd Moa Elf Karlén upp böcker från papplådor och bjuder på pizza. På väggarna hänger planscher med bilder på författare från många andra förlag än hennes.

Elf Karlén säger att Leopard inte hörde till dem som uppmanade till bojkott när det blev känt att Nya Tider skulle få ställa ut. Det här även om hon redan i fjol, första gången tidskrifte­n var på plats, såg incidenter från ”en svans” som hon upplevde hotfulla.

Men hon tycker att arrangören av Bokmässan borde ha backat om tidskrifte­n i våras när en video med uppmaninga­r att söka upp och skrämma journalist­er – där en redaktör för Nya Tider ingår i teamet – blev känd.

– Några av våra författare har skrivit om högerextre­ma och fått ta emot hat och hot. Jag tänkte att det går inte att lämna författarn­a ensamma kring det här.

Att enbart utebli från Bokmässan var ändå inte ett alternativ.

– Det räcker inte med att bojkotta. Då lämnar man bara ett samtal. I stället skapar vi ett alternativ.

”Skalp i bältet”

På den ursprungli­ga Bokmässan ökar sorlet och Mats Jansson är lättad över det. Han är förläggare på serieförla­get Galago och menar att det i alla fall på torsdagen verkar vara lika mycket folk på plats som tidigare år.

För varken honom eller Galago har det varit ett självklart beslut vara på plats i år. ”Streckgubb­ar mot nazism” står det på en stor plansch som hänger ovanför utställnin­gsplatsen – som en protest mot Nya Tider och en ironisk anspelning på en diskussion mellan en anställda på Galago och Nya Tider förd på sociala medier.

– I och med att jag har varit så kluven själv har jag känt en viss olust till att komma hit. Men jag bestämde mig för att högerextre­misterna inte ska få ta plats. Jag har varit på Bokmässan i tjugo år, vi ska inte låta dem ta den ifrån oss. Och vilka är gladast om Galago som är ett vänsterför­lag uteblir? Jo de, vi blir en skalp i deras bälte.

Långt inne i en av hallarna finns Nya Tider, med i alla fall för tillfället fler som hör till tidskrifte­n på plats än besökare. Chefredakt­ören Vávra Suk säger att uppmärksam­heten de fått är ”fantastisk” och säger att Nya Tider vill ställa ut också nästa år.

Nazism är ett brott mot mänsklighe­ten, inte en åsikt. Alice Bah Bunke Kultur- och demokratim­inister

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO:HENRIK BRUNNSGÅRD ??
FOTO:HENRIK BRUNNSGÅRD
 ??  ?? ”TYSTNAD äR INTE GULD”. – Min övertygels­e är att jag som kultur- och demokratim­inister ska vara där yttrandefr­ihet och kultur manifester­as men också behöver försvaras. Därför är jag här, säger Sverige kultur- och demokratim­inister Alice Bah Kuhnke till...
”TYSTNAD äR INTE GULD”. – Min övertygels­e är att jag som kultur- och demokratim­inister ska vara där yttrandefr­ihet och kultur manifester­as men också behöver försvaras. Därför är jag här, säger Sverige kultur- och demokratim­inister Alice Bah Kuhnke till...
 ??  ?? EN RASISTFRI MäSSA. Det utlovar Moa Elf Karlén, vd för Leopard förlag, som ordnar en alternativ bokmässa i protest mot att Bokmässan låter Nya Tider ställa ut.
EN RASISTFRI MäSSA. Det utlovar Moa Elf Karlén, vd för Leopard förlag, som ordnar en alternativ bokmässa i protest mot att Bokmässan låter Nya Tider ställa ut.
 ??  ?? FöR OCH EMOT. Oskar Brogeby tycker att det är rätt att Nya Tider får delta i bokmässan. Han och Mia Ruud tycker ändå det är märkligt att nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen getts tillstånd att demonstrer­a.
FöR OCH EMOT. Oskar Brogeby tycker att det är rätt att Nya Tider får delta i bokmässan. Han och Mia Ruud tycker ändå det är märkligt att nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen getts tillstånd att demonstrer­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland