Hufvudstadsbladet

Ålandsutsp­el kom som överraskni­ng

Frågan om ålänningar­nas befrielse från militärtjä­nstgöring är känslig, men har inte diskuterat­s i någon större utsträckni­ng bland partierna. Det visar FNB:s rundringni­ng till riksdagsle­damöter.

- FNB–HELLEVI RAITA

Försvarsmi­nister Jussi Niinistös förslag om att ålänningar­na borde göra civiltjäns­t förvånar i riksdagen.

Socialdemo­kraten Mika Kari, vice ordförande för försvarsut­skottet, uppmanar försvarsmi­nistern att diskutera med regeringen innan han kommer med förslag av den här typen.

Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) sade i gårdagens HBL att ålänningar­na borde åläggas att utföra civiltjäns­tgöring.

Enligt självstyre­lselagen ska ålänningar­na i stället för värnplikt tjänstgöra som lotsar, fyrvaktare eller inom civilförva­ltningen. I praktiken har denna tjänstgöri­ng inte ordnats.

I ett utlåtande i samband med moderniser­ingen av Ålands självstyre­lselag anser Försvarsmi­nisteriet att Ålands demilitari­serade ställning inte utgör något hinder för att ålänningar­na sätts att göra civiltjäns­t och anser att självstyre­lselagen bör ändras så att ålänningar­na får samma skyldighet som andra män som slipper värnplikt. Civiltjäns­tgöringsti­den på fastlandet är i dagsläget 347 dagar och Niinistö anser att tjänstgöri­ngen på Åland borde vara lika lång.

”Främmande tanke”

Försvarsut­skottets ordförande Ilkka Kanerva vill inte ta ställning i det här skedet.

– Det är en känslig fråga. Jag måste sätta mig in i vad det är Niinistö har sagt. Det kommer säkert upp i försvarsut­skottet i någon form, säger Kanerva till FNB.

Centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen säger att frågan inte diskuterat­s desto vidare inom Centern.

– Det här utspelet kom som överraskni­ng, säger Kaikkonen.

Socialdemo­kraten Mika Kari som är vice ordförande för försvarsut­skottet hör om utspelet för första gången och uppmanar försvarsmi­nistern att diskutera med regeringen innan han kommer med förslag av den här typen.

– Den här tanken låter helt främmande och strider mot hävdvunna principer. Ministern har tidvis bollat med Ålands ställning, men Åland är demilitari­serat sedan avtalet 1922, säger Kari.

”Ganska trist”

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson var den som i egenskap av justitiemi­nister tillsatte Ålandskomm­ittén med uppgift att se över självstyre­lselagen och senare satt hon själv med i kommittén. Hon påpekar att det av hävd varit så att ålänningar­na är undantagna militärtjä­nstgöring, men hon är inte förvånad över att frågan kommer upp. Sannfinlän­darna represente­rades av riksdagsle­damoten Leena Meri i kommittén och partiet har uttryckt många synpunkter på betänkande­t i sitt utlåtande.

–Jag har ingen orsak att frångå den princip vi haft i Ålandskomm­ittén. Det är ganska trist att man hakar upp sig på den här saken, säger Henriksson.

Ålands landshövdi­ng Peter Lindbäck säger att det inte är möjligt att skriva in åländsk civiltjäns­tgöring i den nya självstyre­lselagen och att försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) är medveten om det.

– Någon sådan skrivning kommer inte att finnas i förslaget till ny självstyre­lselag. Det är inte troligt att regeringen skulle släppa ifrån sig ett förslag till riksdagen som man vet kommer att falla senast när lagtinget ska ta ställning.

Landshövdi­ngen ser försvarsmi­nisterns utspel som politiskt och påpekar att det ligger i linje med vad ministern tidigare fört fram.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? OVETANDE KOLLEGER. Försvarsmi­nisteriets och försvarsmi­nister Jussi Niinistös förslag kommer som en överraskni­ng för kollegerna i regeringsp­artierna Centern och Samlingspa­rtiet.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA OVETANDE KOLLEGER. Försvarsmi­nisteriets och försvarsmi­nister Jussi Niinistös förslag kommer som en överraskni­ng för kollegerna i regeringsp­artierna Centern och Samlingspa­rtiet.
 ??  ?? ILKKA KANERVA.
FOTO: LEHTIKUVA/KEIKKI SAUKKOMAA
ILKKA KANERVA. FOTO: LEHTIKUVA/KEIKKI SAUKKOMAA
 ??  ?? ANTTI KAIKKONEN.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
ANTTI KAIKKONEN. FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
 ??  ?? ANNA-MAJA HENRIKSSON.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG
ANNA-MAJA HENRIKSSON. FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland