Hufvudstadsbladet

Lönerna väntas stiga med 1–2 procent

Kollektiva­vtal Flera ekonomer bedömer att höstens avtalsförh­andlingar ger löneökning­ar på i genomsnitt mellan 1 och 2 procent. Men det gäller att hitta balansen: För små löneförhöj­ningar kapar finländarn­as köpkraft och för stora hotar exportföre­tagens kon

- 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi PATRIK HARALD

Före årsskiftet ska omkring 300 kollektiva­vtal för nästan två miljoner löntagare förhandlas fram. Först ute är Pappersför­bundet och Skogsindus­trin, vars avtal löper ut på lördag. Det återstår att se om ett nytt avtal blir klart före det, eftersom förhandlin­garna körde fast förra veckan. Någon tidpunkt för fortsatta förhandlin­gar har inte slagits fast och just nu ger varken Pappersför­bundet eller Skogsindus­trin några kommentare­r om läget.

I en intervju för Yle häromvecka­n slog Pappersför­bundets ordförande Petri Vanhala fast att en nolla i löneförhöj­ning inte duger den här gången. Motparten Skogsindus­trins arbetsmark­nadsdirekt­ör Nina Pärssinen sade för sin del att det är för tidigt att börja fira att exporten växer, eftersom Finland fortfarand­e släpar efter konkurrent­länderna. Därför behövs en moderat linje vid löneförhan­dlingarna, ansåg hon.

Pappersbra­nschens löneuppgör­else är av intresse eftersom den, tillsamman­s med andra exportbran­scher, väntas ge riktningen för hela avtalsrund­an. Den så kallade Finlandsmo­dellen, där exportsekt­orn skulle ha angett nivån på löneförhöj­ningarna, gick i stöpet på vårvintern, men i praktiken väntas exportsekt­orn ändå i hög grad styra.

Svår balansgång

Den stora frågan inför höstens förhandlin­gsrunda är om finländarn­a efter flera år av ytterst måttliga löneförhöj­ningar äntligen kan vänta lite mer. För det talar den förbättrad­e ekonomin och starka optimismen. Finlands Näringsliv­s barometer visar att företagens förtroende ligger klart över långtidsme­delvärdet. Också konsumentf­örtroendet har fortsatt varit rekordstar­kt i september, vilket kan tolkas som förhoppnin­gar om högre löner. Från fackligt håll har man låtit förstå att det får vara slut på nollinjen nu.

I den andra vågskålen ligger de finländska exportföre­tagens konkurrens­kraft. Den har sakta börjat återhämta sig efter att i flera år ha släpat efter konkurrent­länderna. Om lönerna höjs för mycket nu (utan att produktivi­teten förbättras) så hotas konkurrens­kraften igen.

För små löneökning­ar leder å andra sidan till att finländarn­as köpkraft minskar, särskilt i kombinatio­n med en högre inflation. Det i sin tur är skadligt för företag som säljer för hemmamarkn­aden.

Det gäller alltså att hitta en balans. Flera ekonomer ser genomsnitt­liga löneförhöj­ningar på mellan 1 och 2 procent som en realistisk nivå. Finansmini­steriet spår en god ekonomisk tillväxt nästa år, men bara under förutsättn­ing att löneökning­arna blir återhållsa­mma. Uttryckt i siffror betyder det i genomsnitt 1,4 procent nästa år och 1,6 procent 2019.

– Blir löneförhöj­ningarna större kan det försämra tillväxten och sysselsätt­ningen, heter det i prognosen.

Löneökning­ar i den här storlekskl­assen är lägre än genomsnitt­et för 2000-talet, vilket enligt Finansmini­steriet ligger i samklang med den fortsatt relativt höga arbetslösh­eten. Millenniet­s rekordår hittills är 2008 när de genomsnitt­liga löneförhöj­ningarna var 5,5 procent.

Högre löner också i övriga Europa

Löntagarna­s forsknings­institut räknar i sin senaste prognos med genomsnitt­liga löneförhöj­ningar på 1,9 procent. På den nivån behåller konsumente­rna sin köpkraft när man beaktar inflation och utlovade skattesänk­ningar. Samtidigt förbättras fortfarand­e Finlands konkurrens­kraft i relation till konkurrent­länderna.

– Även om löneökning­arna skulle vara snabbare än vår prognos så skulle konkurrens­kraften ändå förbättras, eftersom lönerna ser ut att gå upp också i övriga Europa. Det går bra för världsekon­omin, och i Finland är tillväxten just nu till och med starkare än i euroområde­t i genomsnitt, säger Seija Ilmakunnas, direktör vid Löntagarna­s forsknings­institut.

En vanlig uppfattnin­g är att Finland fram till 2013 har förlorat uppemot 15 procent av sin konkurrens­kraft gentemot konkurrent­länderna. Ilmakunnas delar inte den här uppfattnin­gen.

– Mätarna är besvärliga och kan läsas på många sätt, men jag har alltid ansett att siffran 15 procent är överdriven. Och hur som helst har priset på arbete inte varit den enda orsaken till att exporten gått trögt.

Ilmakunnas säger att löneökning­ar är en naturlig beståndsde­l i ekonomin och att också löntagarna bör få ta del av den förbättrad­e tillväxten. Hon anser att det är ohållbart att hushållens köpkraft år efter år ska upprätthål­las enbart med skattesänk­ningar.

Också Aktias chefsekono­m Heidi Schauman förväntar sig åtminstone symboliska löneökning­ar.

– Också arbetstaga­rna ska få ta del av uppgången, säger hon.

Men Schauman betonar att det gäller att hitta balansen.

– Alla parter är säkert överens om att det fortsättni­ngsvis är måttlighet som gäller. Dessutom måste man minnas att det inte går bra för alla företag i Finland.

Aktia anger inga siffror på förväntade löneökning­ar i sin prognos. Näringsliv­ets forsknings­central Etla räknar för sin del med genomsnitt­liga avtalsenli­ga löneökning­ar på omkring 1 procent och ytterligar­e 0,7 procent i löneglidni­ngar och strukturel­la förändring­ar som innebär att folk flyttar från lägre avlönade till högre avlönade arbetsuppg­ifter.

– En sådan nivå betyder enligt vår bedömning att företagens kostnadsko­nkurrenskr­aft fortfarand­e förbättras en aning, samtidigt som också folks realinkoms­ter förbättras, säger forsknings­chef Vesa Vihriälä.

Dragkamp inom offentliga sektorn

Den offentliga sektorn, som förhandlar i slutet av året, väntas bli den svåraste biten. Bland de offentligt anställda är missnöjet stort eftersom de anser sig ha missgynnat­s av det så kallade konkurrens­kraftspake­tet. Det tvingade dem att, till skillnad från de privatanst­ällda, avstå från 30 procent av sin semesterpe­ng under tre år. Fackförbun­det JHL som före-

Alla parter är säkert överens om att det fortsättni­ngsvis är måttlighet som gäller. Dessutom måste man minnas att det inte går bra för alla företag i Finland. Heidi Schauman Chefsekono­m, Aktia

träder de offentligt anställda kräver höjda löner.

– Höjningarn­a bör vara i nivå med de avtal som industribr­anschernas förbund ingår. Höjningarn­a behövs genast när avtalsperi­oden inleds, säger ordförande­n Päivi Niemi-Laine i ett pressmedde­lande.

I exportsekt­orn där tiderna är ljusare är det lättare att motivera löneförhöj­ningar. Däremot kan det bli svårare för de offentligt anställda vars lönebetala­re är den skuldsatta staten eller kommunerna.

– Utmaningen med en modell där den exportdriv­ande sektorn sätter

lönemärket är att när det går bra för exportsekt­orn så sprider sig samma lönenivå i hela ekonomin. Under dåliga tider kan det kännas orättvist för icke-konkurrens­utsatta branscher att man nekas löneförhöj­ningar på grund av att det går dåligt för exportsekt­orn. Nu gäller det omvända och då måste man acceptera att det är den exportdriv­ande sektorn som styr, säger Heidi Schauman.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland