Hufvudstadsbladet

Fortums Uniperköp fick skäll

- FNB

De Gröna ifrågasatt­e under riksdagens plenum energibola­get Fortums planer på att köpa Uniper. Staten är majoritets­ägare i Fortum. Fortum vill köpa tyska Eons andel på knappa 47 procent av det tyska bolaget Uniper.

Enligt De grönas Satu Hassi skulle affären innebära att Fortum köper Eons ”skräpavdel­ning” där föråldrade energiprod­uktionsfor­mer som främjar klimatförä­ndringen, såsom stenkolkra­ftverk, är placerade.

Hassi påminde om att Uniper på grund av de stora utsläppen på sina kraftverk ofta hamnat på svarta listor som upprätthål­ls av ansvarsful­la placerare. Enligt Hassi finns det en risk för att åtgärderna för att hämma klimatförä­ndringen i framtiden leder till att värdet på bolag som Uniper kollapsar.

– Ska regeringen verkligen godkänna att pengar som samlats in av finska elkonsumen­ter och miljarder som skapats genom att sälja finska distributi­onsnät hälls ner i brunnen, frågade Hassi av regeringen.

Enligt näringsmin­ister Mika Lintilä (C), som ansvarar för statens ägarstyrni­ng, har det inte skett några förändring­ar i Fortums strategi och bolaget ska också i fortsättni­ngen fokusera på förnybar energi.

– Ministern för ägarstyrni­ng har inga planer på att ingripa i affären, sade Lintilä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland