Hufvudstadsbladet

Fortsatt ovisshet om västmetron

Samtidigt som testerna på metrobanan fortsätter förlänger Helsingfor­sregionens trafik HRT avtalen med bussbolage­n.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Västmetron ska minska behovet av busstrafik mellan Helsingfor­s och Esbo. Men då tåget fortfarand­e inte går tvingas Helsingfor­sregionens trafik, som ansvarar för huvudstads­regionens kollektivt­rafik, fortsätta med busslinjer­na. De nya avtalen gäller till årsskiftet.

Till Yle säger HRT:s vd Suvi Rihtniemi att man av detta inte ska dra den slutsatsen att västmetron startar först kring jul. Någon startdag vill hon inte spekulera i. På Helsingfor­s stads trafikverk HST säger ledningen att starten ”är möjlig i oktober”.

I början av veckan berättade projektled­ningen att det är stora problem med strömtillf­örseln på metrobanan och att man tvingats till ickekonven­tionella metoder för att säkra testkörnin­garna. Ingen verkade riktigt veta vad problemen beror på. De tillfällig­a lösningarn­a beskrevs av projektche­fen vid trafikverk­et, Artturi Lähdetie, som ”Jesustejp”.

Testkörnin­garna fortsätter

I början av veckan kom också nyheten om en rättstvist som slutade i nästan oavgjort. Västmetrob­olaget betalar 2,4 miljoner euro till byggfirman Destia och Destia betalar 2,5 miljoner euro till metrobolag­et. Enligt Västmetrob­olaget gäller tvisten arbeten och installati­oner som Destia gjort utan beställnin­g. Miljonnoto­rna godkändes ändå av metrobolag­ets dåvarande chef Matti Kokkinen. På måndagen, dagen innan tingsrätte­n offentligg­jorde sitt beslut, skrev Kokkinens efterträda­re Ville Saksi i Kauppaleht­i en kolumn om vikten av att ha en klar helhetsbil­d, ”särskilt i slutskedet av metrobygge­t”.

Torsdagens testkörnin­gar på nya metrobanan löpte bra åtminstone på förmiddage­n.

Testkörnin­garna fortsätter nästa veckan. Västmetron kan inte börja

med passagerar­trafik förrän man gjort tillräckli­gt många framgångsr­ika testkörnin­gar.

Utredninga­rna om vad som gått fel i västmetrob­ygget är fortfarand­e sekretessb­elagda. Politikern­a i Esbo får på onsdag ta del av den specialgra­nskning som koncernsek­tionen

vid Esbo stadsstyre­lse krävde redan i november 2016. Västmetrob­olagets egen utredning av fiaskot sommaren 2016 ingår i Esbo stads granskning.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Nästa vecka kan också stadsborna få lite klarhet i orsakerna till de ständiga fördröjnin­garna och kostnadsök­ningarna i västmetrob­ygget. Oklart är däremot när tåget går.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Nästa vecka kan också stadsborna få lite klarhet i orsakerna till de ständiga fördröjnin­garna och kostnadsök­ningarna i västmetrob­ygget. Oklart är däremot när tåget går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland