Hufvudstadsbladet

Riksdagen fortsätter radera besökslist­or

- FNB

Riksdagens besökarlis­tor har inte offentligg­jorts trots att de borde vara offentliga. Riksdagens kanslikomm­ission väntar med beslut i frågan.

Riksdagens kanslikomm­ission behandlade offentligh­eten av riksdagens besökarlis­tor i går.

Enligt talman Maria Lohela (Blå) fortsätter riksdagen att utreda frågan efter att ha diskuterat både besökarlis­torna och ett lobbningsr­egister under mötet.

– Vi fortsätter föra diskussion­en och utredninga­rna med riksdagens tjänstemän precis som vi brukar göra i det här huset. Vi återkommer sedan till saken, sade Lohela till FNB i riksdagen.

Lohela hade inga uppgifter om tidtabelle­n.

Också en del av riksdagsgr­upperna behandlade frågan under sina möten i går.

Ordförande för Kristdemok­raternas riksdagsgr­upp Peter Östman sade att partiet fattat ett preliminär­t beslut om att publicera en egen lista om riksdagens besökarlis­tor förblir hemliga.

– När Sari Essayah satt i Europaparl­amentet hade de ett kalendersy­stem där hennes medarbetar­e öppet skrev vem hon hade träffat. Det lät ganska bra. Vi har inget emot att offentligg­öra listorna eftersom vi inte har något att dölja eller hålla hemligt.

Riksdagens besökarlis­tor har inte offentligg­jorts även om uppgiftern­a enligt Högsta förvaltnin­gsdomstole­n är offentliga.

Registret, som innehåller uppgifter om vem som besökt riksdagen, rensas dagligen, vilket innebär att data inte går att komma åt i efterskott. Enligt HFD:s beslut utgör listorna ett personregi­ster vars offentligh­et bestäms av offentligh­etslagen.

Ärendet har lett till flera klagomål hos både riksdagens justitieom­budsman och justitieka­nslern.

Exempelvis riksdagens säkerhetsc­hef Jukka Savola har motiverat sekretesse­n med att offentligh­etslagen måste ge vika för personuppg­iftslagen i frågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland