Hufvudstadsbladet

”Borde vara frivilligt”

Försvarsmi­nistern vill att åländska män ska göra obligatori­sk civiltjäns­t. Vad anser du om det?

- FNB–VERONIKA ÅSTRöM

Angelina Bergendahl, 17 år, Mariehamn

–Det ska vara frivilligt. Men vi hör ändå till Finland och de måste ju göra den och det är ändå bra med tanke på att läget är risky nu. Det känns dumt att de ska försvara oss.

Josephine Eriksson, 17 år, Saltvik

– Det är fel. Man ska kunna välja och det ska vara frivilligt. Jag känner inte en enda som har valt att göra civiltjäns­t. Så om de påtvingas så finns det kanske inget intresse. Det skulle vara tryggt men samtidigt känns det också hemskt om det skulle hända något och de måste ut.

Anna Sirén, 28 år, Jomala

–Det tycker jag inte om. Det borde man få välja själva. Jag har dåliga erfarenhet­er av det. Samtidigt behöver man kanske det med hur läget ser ut i världen. Sedan spelar demilitari­seringen in. Man får ju inte ens ha militärklä­der på sig här.

Andreas Bäcklund, 21 år, Mariehamn

–Varför skulle jag ställa upp på vad Helsingfor­s säger och bli en fascist. De håller på att minska självstyre­t och jag identifier­ar mig inte som en finne. Detta är en ytterligar­e åtgärd för att få över oss och finskafier­a.

– De struntar i grundlagen och ger ett finger åt Ålands framtid och regeringen. Vi är dubbelsprå­kiga och har autonomi i grundlagen.

Algot Hermansson, 69 år, Mariehamn

–Jag är från fastlandet och gjorde militärtjä­nst från den 15 juni 1968 och åtta månader framåt. Jag har ingenting emot det. Inte heller att ålänningar skulle tjänstgöra i civiltjäns­ten.

Tommy Andersson, 47 år, Mariehamn

–Det tycker jag inte. Jag är fastlännin­g från början men har inte gjort militärtjä­nsten, även om vi måste göra det. Det ska helt och hållet vara frivilligt, även på fastlandet. Jag tycker att det är löjligt. Klart att det ska vara frivilligt. Det kostar också en massa pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland